Is jouw kind nog niet zindelijk? Opvoedkundige geeft handige tips

zindelijk kind Beeld: Picjumbo
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Het ene kind is met twee jaar al zindelijk, terwijl een ander er een stuk langer over doet. Geen drama – kinderen geven immers vaak zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn-, maar hoe kun je de boel als ouders stimuleren?

Lees verder onder de advertentie

Wij vroegen opvoedkundige Tischa Neve om tips.

 

‘Kijk wat er gebeurt’

Zodra kinderen bijna naar de basisschool gaan, kun je het als ouder ineens benauwd krijgen: wordt mijn kind wel ‘op tijd’ zindelijk? “Maar als jij er een ding van maakt, wordt het voor je kind ook een ding”, zegt Tischa. “En juist dat moet je proberen te voorkomen. Haal gewoon een potje in huis, zet ‘m neer en kijk wat er gebeurt: je kind geeft vanzelf aan wanneer hij of zij er interesse in heeft.”

Lees verder onder de advertentie

 

Goed voorbeeld

Wat volgens Tischa wel kan werken, is als je kind het goede voorbeeld krijgt van een broer of zus. “Door dit gedrag na te doen, leren ze het ook spelenderwijs.” Maar zodra je kind het vervolgens goed op het potje doet, hang dan vooral niet de slingers op, adviseert ze. “Je hoeft het helemaal niet toe te juichen, dan maak je het heel groot. Samen het plasje weggooien is al een beloning op zich.”

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

Niet boos worden

Plast je kind in z’n broek? Dan heeft boos worden volgens Tischa weinig zin. “Leg er geen druk op (dat werkt juist averechts), maar maak je kind verantwoordelijk voor een oplossing.” Voorbeeld: “Als je kind een natte broek heeft, zeg je dat het speelgoed even aan de kant moet: verschoon samen de boel en stop de broek samen in een sopje. Zo voer je geen druk uit, maar leer je je kind wel dat broekplassen consequenties heeft.”

Lees verder onder de advertentie

 

‘Helemaal niet erg’

“Zindelijk worden in de nacht is weer een ander verhaal”, zegt Tischa. “Geef hierin een stukje regie: vraag wanneer je kind er klaar voor is om zonder luier te slapen en bouw het in stapjes af. Bij sommige kinderen lukt het meteen, anderen hebben er iets langer de tijd voor nodig. En dat is helemaal niet erg.”

Lees verder onder de advertentie

 

Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken