‘Geef opa en oma maar een knuffel’ – klinkt als een onschuldige opmerking, toch? Nou, volgens deze deskundigen kun je die woorden voortaan beter inslikken.
Lees verder onder de advertentie
Twee deskundigen lichten het toe.
Zelf beslissen
Opa en oma gaan weer naar huis, je zus komt op visite, een schoolvriendinnetje is jarig: er zijn genoeg situaties waarin je je kind misschien vraagt om iemand te knuffelen. Maar als het aan kinderpsychiater Lea Lis ligt, stoppen we daarmee. En dat heeft alles te maken met de autonomie van een kind. Volgens Lis moeten kinderen zelf beslissen wie ze willen aanraken en wanneer. ‘Het geeft kinderen het gevoel alsof ze de leiding hebben. Daardoor durven ze als tiener sneller ‘nee’ te zeggen tegen een ongewenste aanraking.’
Psycholoog Siggie Cohen sluit zich daarbij aan. Volgens haar kan het ‘dwingen’ van een kind om iemand te knuffelen een gevoel van wrok of zelfs sociale angst veroorzaken. ‘Je comfortabel genoeg voelen om iemand te knuffelen is een persoonlijke keuze. Dat hangt samen met de persoonlijkheid van je kind, hoe sociaal hij is en z’n voorkeur’, aldus Cohen. Het kán wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn als je kind opa en oma geen knuffel wilt geven, maar volgens de deskundigen moet je daar niet te lang bij stilstaan. Het is belangrijker om je kind te laten kiezen. Of ga voor een alternatieve begroeting, zoals een boks of een high five. En kan oom Kees zich tóch niet inhouden? Schroom dan niet om er iets van te zeggen, aldus de experts.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag