‘Mama, wilde jij als klein meisje altijd al niks worden?’ Hoe onschuldig deze vraag van haar vijfjarige dochter ook was, blogger Jess Gilardi vond ‘m behoorlijk confronterend.
Voordat Jess kinderen kreeg, werkte ze hard aan haar toekomst: ze slaagde cum laude, behaalde haar masterdiploma en ging werken op een school voor kinderen met gedragsproblemen. Toen ze zelf kinderen kreeg, zegde ze haar baan op. ‘En nu, na jaren vol luiers, dutjes, wasmanden en woedeaanvallen, lijkt het alsof iedereen is vergeten hoe hard ik vroeger heb geknokt.’
Jess vertelt haar kinderen altijd dat ze kunnen zijn wat ze willen zijn, maar ze had nooit gedacht dat zij haar keuzes als ‘niets’ zouden zien. ‘Ik had kunnen vertellen hoe veel ik heb opgeofferd voor haar en haar broers en zussen of ik had boos kunnen worden, maar dat deed ik niet omdat ze nog maar vijf is. En daarbij weet ik dat ze mijn opofferingen en mijn beslissingen pas zal begrijpen zodra ze zelf kinderen krijgt.’ Het enige wat Jess tegen haar dochter zei, was: ‘Niet iedereen weet wat-ie wil worden als hij of zij groot is. Ik wist alleen dat ik mensen wilde helpen.’
Lees verder onder de advertentie
‘Je karakter is waar het om draait’
Voor de dochter van Jess was het misschien een vluchtig gesprek, maar Jess zelf zal het nooit meer vergeten. ‘Ik was gekwetst, maar nog belangrijker, ik besefte dat ik het mijn kinderen al die tijd verkeerd heb uitgelegd. Vraag niet ‘wat wil je worden als je groot bent?’, want je carrière bepaalt niet wie je bent als persoon. Je kunt beter zeggen: ‘wie wil je zijn als je groot bent?’ Je karakter is waar het om draait. Dus noem eens eigenschappen als ‘vriendelijk’ en ‘zorgzaam’ in plaats van ‘dokter’ of ‘advocaat’.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.