Natuurlijk snappen we dat je je bloedjes soms het liefst achter het behang plakt als ze elkaar weer eens in de haren vliegen. Toch kan je een ruzie met een paar simpele tips van Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling – auteurs van het boek ‘Maakt niet uit wie er begon’ – heel gemakkelijk sussen.
Lees verder onder de advertentie
En nee, daar hoef je echt geen politieagent voor te spelen.
1. Probeer te relativeren
Met twee heethoofden om je heen heb je dit misschien niet één, twee, drie onder de knie, maar al doende leert men. En het zal je uiteindelijk echt helpen om rustiger te blijven. Ruzie maken is namelijk helemaal niet slecht: het is voor kinderen een mooi moment om te leren. Te leren om te communiceren en voor zichzelf op te komen, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
2. Stel jezelf op als mediator
En niet als scheidsrechter of politieagent. Eva: “Zij hebben ruzie, dus jij hoeft niet voor ze te bedenken hoe zij het op moeten lossen. Het enige wat jij hoeft te doen, is ze te helpen om samen een oplossing te vinden.” Elsbeth: “Leren ruziemaken is als leren fietsen. Als je kind op een fiets stapt, zeg je ook niet meteen: ‘Joe, ga maar wat aanklooien!’ Het is goed om ze te begeleiden en er soms tussen te komen.”
Logisch dat dat als ouder weleens lastig is – helemaal als je ziet dat één kind de ander slaat, maar probeer ook dan begrip te tonen. Eva: “Verwoord bijvoorbeeld welk gevoel je ziet. ‘Ho, stop! Je vindt het heel oneerlijk, dat snap ik. Ik laat je je broertje niet slaan. Kom, ik help je om het op een andere manier op te lossen’. Op deze manier voelen beide kinderen zich gehoord.” Elsbeth: “Natuurlijk heb je de neiging om de geslagene te troosten, maar degene die slaat heeft net zoveel aandacht nodig. En daarbij: als je de één harder straft dan de ander, ontstaat er uiteindelijk nog meer wrok. Want het kind dat het onderspit delft is niet alleen boos op z’n broer of zus, maar ook op jou.”
Lees verder onder de advertentie
4. Zorg dat je zelf rustig bent
En dat je eigen energie oké is. Merk je dat je zelf geïrriteerd of kwaad bent? Dan kan het vaak veel effectiever zijn om eerst even zelf tot rust te komen voordat je naar je kinderen gaat. Eva: “Ze hebben iemand nodig die de rust bewaart, niet iemand die olie op het vuur gooit.”
Lees verder onder de advertentie
5. En als bovenstaande allemaal niet lukt…
(Wat helemaal niet gek is als je met kilo’s boodschappen in een drukke supermarkt staat of je maar drie uur hebt geslapen)… Dan heb je altijd nog de quick fixes: een joker die je in kunt zetten als je even het geduld niet hebt voor tips 1 tot en met 4. Bijvoorbeeld: parkeer de ruzie. “Hoe je dat doet is natuurlijk helemaal afhankelijk van de situatie. De ene keer zul je ‘stop ’moeten roepen en ze uit elkaar moeten halen, de andere keer is het misschien het handigst om de ruzie gewoon te negeren (als ze elkaar niet de hersens in slaan) en zelf stoïcijns door te gaan met wat je doet. En een andere keer is de beste oplossing misschien om ze letterlijk voor een filmpje te parkeren.”
Benieuwd naar meer tips (en quick fixes ;)?) Je leest ze allemaal in het boek ‘Maakt niet uit wie er begon’. Bestel ‘m hier.
In ‘Maakt me niet uit wie er begon!’ vertellen bestsellerauteurs Eva Bronsveld (‘Temperamentvolle kinderen’) en Elsbeth Teeling (‘Relax mama!’) ouders hoe ze kinderen – broers, zussen en vriendjes – kunnen helpen al vroeg een goede band met elkaar te krijgen. Daarmee geef je kinderen een stevige sociale basis. Met kennis van zaken en humor geven ze tips over wanneer en hoe je moet ingrijpen, wat je moet doen als je kind fysiek wordt, wat het nut is van ruziemaken en nog veel meer. Met toegankelijke achtergrondinformatie, herkenbare ervaringsverhalen en praktische tips.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]