Als je kind doodsbang is om naar de tandarts te gaan, kun je een afspraak maken bij een speciale kindertandarts. Wat die precies doet, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Een kindertandarts wordt ook wel een pedodontoloog genoemd en is gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Oftewel: hij weet alles over een jong gebit, maar kan ook heel goed omgaan met de angsten die kinderen voor de tandarts hebben.
Ook als je kind gedragsproblemen heeft of een lichamelijke of verstandelijke beperking, kun je hem meenemen naar een kindertandarts.
Wat doet een kindertandarts?
Simpel: in principe voert hij dezelfde behandelingen uit als een gewone tandarts, zoals polijsten of een fluorbehandeling uitvoeren. Maar omdat hij een speciale opleiding heeft gevolgd, kan hij het gedrag van je kind beter inschatten.
Zo weet hij beter hoe hij hiermee om moet gaan en kan hij het vertrouwen van je kind winnen. Dit gaat natuurlijk niet in één afspraak, daarvoor zijn wel meerdere consulten nodig.
Dat hangt natuurlijk af van wat er precies moet gebeuren, maar bij iedere behandeling vertelt de kindertandarts je kind wat hij gaat doen. En na afloop legt hij uit wat je kind de volgende keer kan verwachten. De apparatuur wordt samen bekeken en kinderen mogen vragen stellen: hoe werkt alles precies?
Lees verder onder de advertentie
Ook is de praktijk vaak kindvriendelijk ingericht, met speelgoed en kleurplaten. Soms krijgt je kind na afloop een klein presentje mee.
Is je kind eenmaal over zijn grootste angst voor de tandarts heen? Of is hij groot genoeg om naar een reguliere tandarts te gaan? Dan neemt die de behandelingen weer over.
Wat kost een behandeling?
Tandartskosten voor kinderen worden vergoed uit de basisverzekering. De behandelingen bij de kindertandarts vallen daar ook onder.
Waar vind je een kindertandarts?
Op deze site kun je een kindertandarts bij jou in de buurt vinden. Je kunt hier alleen terecht op verwijzing van je eigen tandarts, de huisarts of een medisch specialist.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.