Luizen pluizen, helpen met de knutselmiddag of het schoolplein opknappen: het nieuwe schooljaar worden ouders weer massaal gevraagd om klusjes op school te doen.
Lees verder onder de advertentie
Onderwijsadviseur Peter de Vries vindt dat ouders hierdoor onder druk gezet worden: “Het zou een probleem van de overheid moeten zijn, maar in plaats daarvan zeggen scholen eigenlijk: ‘Als u niet meehelpt, moeten wij uw kinderen allerlei leuke activiteiten onthouden'”, zegt hij tegen RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
‘Onmisbaar en motiverend’
Kinderen, werk en sport: De Vries vindt dat scholen zich moeten realiseren dat ouders vaak in de drukste tijd van hun leven zitten. Om dan als onderwijsinstelling ‘betrokkenheid op de school van je kind’ ook nog als ‘onmisbaar en heel motiverend voor uw kind’ te bestempelen, gaat er bij de adviseur niet in. “Je eigen kind schiet er niets mee op als je als luizenmoeder of knutselvader aan de slag gaat.”
Scholen verwarren ouderparticipatie (zoals ‘rijouder’ zijn voor het schoolreisje) volgens De Vries met ouderbetrokkenheid: “Van participatie, dat je net zo goed vrijwilligerswerk kunt noemen, is nooit aangetoond dat het enig effect op kinderen heeft. Het is niet zo dat hoe meer ouders meehelpen op school, hoe beter de prestaties van hun kind zijn.” Betrokkenheid (overleggen met school over je kind of thuis doorvragen wat het geleerd heeft) vindt hij dan wel weer nuttig.
Lees verder onder de advertentie
‘Niet de oplossing’
De Vries: “Ouders die het hulpje van de juf worden? Dat is niet de oplossing voor de hoge werkdruk die veel juffen en meesters voelen in het basisonderwijs. De leerkrachten moeten een betere, individuele band met ouders opbouwen. Daar is veel winst te behalen.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.