Luizen pluizen, helpen met de knutselmiddag of het schoolplein opknappen: het nieuwe schooljaar worden ouders weer massaal gevraagd om klusjes op school te doen.
Lees verder onder de advertentie
Onderwijsadviseur Peter de Vries vindt dat ouders hierdoor onder druk gezet worden: “Het zou een probleem van de overheid moeten zijn, maar in plaats daarvan zeggen scholen eigenlijk: ‘Als u niet meehelpt, moeten wij uw kinderen allerlei leuke activiteiten onthouden'”, zegt hij tegen RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
‘Onmisbaar en motiverend’
Kinderen, werk en sport: De Vries vindt dat scholen zich moeten realiseren dat ouders vaak in de drukste tijd van hun leven zitten. Om dan als onderwijsinstelling ‘betrokkenheid op de school van je kind’ ook nog als ‘onmisbaar en heel motiverend voor uw kind’ te bestempelen, gaat er bij de adviseur niet in. “Je eigen kind schiet er niets mee op als je als luizenmoeder of knutselvader aan de slag gaat.”
Scholen verwarren ouderparticipatie (zoals ‘rijouder’ zijn voor het schoolreisje) volgens De Vries met ouderbetrokkenheid: “Van participatie, dat je net zo goed vrijwilligerswerk kunt noemen, is nooit aangetoond dat het enig effect op kinderen heeft. Het is niet zo dat hoe meer ouders meehelpen op school, hoe beter de prestaties van hun kind zijn.” Betrokkenheid (overleggen met school over je kind of thuis doorvragen wat het geleerd heeft) vindt hij dan wel weer nuttig.
Lees verder onder de advertentie
‘Niet de oplossing’
De Vries: “Ouders die het hulpje van de juf worden? Dat is niet de oplossing voor de hoge werkdruk die veel juffen en meesters voelen in het basisonderwijs. De leerkrachten moeten een betere, individuele band met ouders opbouwen. Daar is veel winst te behalen.”
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]