Er zijn van die berichten die je als ouder liever niet ontvangt. Dat je je kind moet komen ophalen van de opvang met koorts terwijl je net die vergadering in gaat, bijvoorbeeld. Kan gebeuren en hoort ook wel bij het ouderschap. Maar er is een gevreesd appje waar we allemaal ver weg van willen blijven.
Lees verder onder de advertentie
‘Hallo, dit is de moeder van Kai. Ik wilde je laten weten dat je zoon Kai vandaag op zijn hoofd heeft geslagen en zijn broodtrommel in de sloot heeft gegooid.’ Ai. Vol schaamte en verbijstering lees je keer op keer het bericht en gaan er verschillende gedachten door je heen. Hoe moet je nu reageren?
Lees verder onder de advertentie
Mijn kind? Dat kan niet!
Het is je natuurlijke moederinstinct om dit te denken na het appje omdat jouw kind het leukste, liefste en grappigste wezen op aarde is. Maar als iemand de tijd heeft genomen om je zoiets ongemakkelijks te sturen, is dat waarschijnlijk met een reden. Bijna niemand houdt van confrontaties. Probeer dus niet in de verdediging te schieten, alles te ontkennen en de acties van jouw kind door de vingers te zien. Laat het allemaal even bezinken voordat jij vol ongeloof de -voor jou hoogstwaarschijnlijk- valse beschuldiging van tafel veegt.
Lees verder onder de advertentie
Ik ben een slechte ouder, en nu weet iedereen het
Waarschijnlijk ben je geschrokken van dit bericht en vat je het heel persoonlijk op. Ligt het aan de opvoeding? Heb ik iets verkeerds gedaan? Diep van binnen weet je dat je niet verantwoordelijk bent voor dit vechtpartijtje, maar wat nu als de persoon jou een slechte een ouder vindt en dit rondbazuint over het hele schoolplein? Het helpt niemand om zo te denken en het leidt af van wat er werkelijk moet gebeuren: uitzoeken waarom dit is voorgevallen en hoe je het moet aanpakken.
Elk kind, zelfs het liefste en braafste wezen ter wereld, doet minstens één keer iets in zijn leven wat niet toegestaan is. Even buiten de lijntjes kleuren, om te zien hoe ver je kunt gaan. Denken dat je een gemeen kind op de wereld hebt gezet is dus niet nodig. Het is een incident en dat kan altijd gebeuren. Het is echt niet zo dat het hele schoolplein vindt dat jij een rotkind hebt. Natuurlijk moet er wel over gesproken worden. Om het echte verhaal boven tafel te krijgen, maar ook om duidelijk te maken dat zulke acties niet kunnen. Niet om je kind de grond in te praten, maar wel om te corrigeren en duidelijk te maken dat dingen ook op een andere manier opgelost kunnen worden.
Lees verder onder de advertentie
‘Yeah right, jouw kind is ook geen heilige!’
Als iemand niet blij is met de handeling van jouw kind, kun je een app’je persoonlijk opvatten en direct in de verdediging schieten omdat je het kind van de ander niet leuk vindt. We hebben vaak het idee dat we allemaal hetzelfde denken op de wereld en zo’n boodschap over jouw kind kan dan in het verkeerde keelgat schieten. Ons kind is geweldig en dat vindt zij toch ook?! Maar dit bericht van de ouder komt toch ergens vandaan en ook al is dat ongemakkelijk; het is tijd om de waarheid onder ogen te zien. Draai het eens om: stel dat jouw kind degene was die een klap heeft gekregen, dan wil je ook graag verhaal halen bij de ouder in kwestie. Je kunt de moeder van Kai niet kwalijk nemen dat ze opkomt voor haar kind en vindt dat jij dit moet oplossen met de jouwe. Dat verwacht jij ook als het andersom zou zijn.
Lees verder onder de advertentie
Oh nee, niet weer!
Als dit niet de eerste keer is dat je zo’n appje ontvangt, is het tijd om iets verder te kijken. Zelfs een pester is geen slecht kind, dus probeer het zo neutraal mogelijk aan te pakken en sta continu weer open voor het verhaal. ‘Ik heb een bericht gekregen van de moeder van Kai en ik heb wat dingen gehoord. Zou je met mij jouw verhaal willen delen?’ Geef je kind de ruimte om uit te leggen wat er gebeurd is en hoe hij erover denkt. Komen jullie er echt niet uit, dan is het de moeite waard om verder te kijken en een gesprek aan te gaan met de docent op school of een kindercoach. Jouw kind heeft misschien problemen of gevoelens waar ze zelf niet helemaal uit kunnen komen.
‘Bedankt dat je me dit hebt laten weten’
Misschien blijft het bij dit ene berichtje; misschien volgen er meer. Maar wat er ook gaat gebeuren, blijf netjes naar de ouder toe en waardeer het bericht. Niet iedere ouder durft deze confrontatie aan te gaan, omdat ze toch weten dat het om je meest dierbare bezit gaat. Zeg wat de ouder echt wil horen: ‘Bedankt dat je me dit hebt laten weten. Het spijt me dat mijn kind vervelend is geweest. Wij zullen dit thuis afhandelen.’ Voor de meeste ouders zal dat op dat moment voldoende zijn.
Bron: ScaryMommy.
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.