Het ene kind is met twee jaar al zindelijk, terwijl een ander er een stuk langer over doet. Geen drama – kinderen geven immers vaak zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn-, maar hoe kun je de boel als ouders stimuleren?
Lees verder onder de advertentie
Wij vroegen opvoedkundige Tischa Neve om tips.
‘Kijk wat er gebeurt’
Zodra kinderen bijna naar de basisschool gaan, kun je het als ouder ineens benauwd krijgen: wordt mijn kind wel ‘op tijd’ zindelijk? “Maar als jij er een ding van maakt, wordt het voor je kind ook een ding”, zegt Tischa. “En juist dat moet je proberen te voorkomen. Haal gewoon een potje in huis, zet ‘m neer en kijk wat er gebeurt: je kind geeft vanzelf aan wanneer hij of zij er interesse in heeft.”
Lees verder onder de advertentie
Goed voorbeeld
Wat volgens Tischa wel kan werken, is als je kind het goede voorbeeld krijgt van een broer of zus. “Door dit gedrag na te doen, leren ze het ook spelenderwijs.” Maar zodra je kind het vervolgens goed op het potje doet, hang dan vooral niet de slingers op, adviseert ze. “Je hoeft het helemaal niet toe te juichen, dan maak je het heel groot. Samen het plasje weggooien is al een beloning op zich.”
Plast je kind in z’n broek? Dan heeft boos worden volgens Tischa weinig zin. “Leg er geen druk op (dat werkt juist averechts), maar maak je kind verantwoordelijk voor een oplossing.” Voorbeeld: “Als je kind een natte broek heeft, zeg je dat het speelgoed even aan de kant moet: verschoon samen de boel en stop de broek samen in een sopje. Zo voer je geen druk uit, maar leer je je kind wel dat broekplassen consequenties heeft.”
Lees verder onder de advertentie
‘Helemaal niet erg’
“Zindelijk worden in de nacht is weer een ander verhaal”, zegt Tischa. “Geef hierin een stukje regie: vraag wanneer je kind er klaar voor is om zonder luier te slapen en bouw het in stapjes af. Bij sommige kinderen lukt het meteen, anderen hebben er iets langer de tijd voor nodig. En dat is helemaal niet erg.”
Lees verder onder de advertentie
Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.