Met deze tips openen je kids nooit meer verboden apps op de tablet

24.07.2024 15:00
schermtijd filmpjes kijken kind vergeten Beeld: Getty Images

Je hebt een lange autorit voor de boeg. Laat dat nou niet echt de favoriete activiteit van je kinderen zijn. Een tablet is dan de ideale uitkomst om ze toch bezig te houden.

Fluitje van een cent

Maar wat als jij met je kinderen hebt afgesproken dat ze Roblox filmpjes mogen kijken, en ineens blijkt dat ze al een uur het internet aan het afstruinen zijn zonder dat jij het doorhad? Swipen is er met de paplepel ingegoten en laten we eerlijk zijn, welk kind is nou niet nieuwsgierig naar wat er nog meer te vinden is op de veelzijdige tablet? Op de home-knop drukken en naar een andere apps gaan is voor onze kinderen dan ook een fluitje van een cent. Hoe kun je dit dan toch voorkomen?

De beste manier om dit tegen te gaan is om apps te vergrendelen, zodat op de home-knop drukken geen enkele zin heeft, en je kinderen wel op dezelfde app moeten blijven. Met deze tips hoef jij niet uren te zoeken naar de juiste instellingen, maar kun je dit in een paar minuten al makkelijk zelf regelen.

Begeleide toegang op de iPad

Als je op je iPhone via ‘Instellingen’ naar ‘Toegankelijkheid’ gaat, ‘Begeleide toegang’ aanzet en een eigen pincode bedenkt, zit je al goed. Pak vervolgens de iPad erbij en open de app(s) die je kinderen wel mogen gebruiken. Klik drie keer op de vergrendelknop en daarna één keer op de bevestigingsknop. Nu kunnen je kinderen de app niet zomaar afsluiten. Is het na de autorit tijd om het slot te ontgrendelen? Ook dat gaat heel makkelijk. Klik weer drie keer op de zijknop en voer de pincode in. 

Android

Heb je Android als besturingssysteem? Dan gaat het net even anders. Je kunt hier namelijk apps vastpinnen. Ga naar ‘Instellingen’ en kies voor ‘Beveiliging en locatie’. Klik op ‘Geavanceerd’ en vervolgens op ‘App pinning’. Ook hiervoor moet je een pincode kiezen. Open de app waar je kinderen wel op mogen en open het multitaskscherm door het scherm voor een klein stukje omhoog te vegen. Klik op de punaise die nu in beeld komt om de app vast te zetten. Ook deze app kun je na de autorit weer sluiten door het scherm omhoog te vegen, deze vast te houden en je pincode in te voeren.

Het scherm vergrendelen

Kijken ze graag filmpjes, maar wil je niet dat ze bij de meest gekke filmpjes terecht komen? Dan kun je ervoor kiezen om het scherm te vergrendelen. Zo worden de aanrakingen op het scherm niet geregistreerd door de iPad en kan je kind niet zomaar filmpjes aanklikken. Hierbij is het handig om van tevoren een passende mix te kiezen, zodat je alvast weet welke filmpjes erna komen. 

Niks aanklikken

Op de iPad doe je dit door ‘Begeleide toegang’ te openen en ‘Opties’ aan te klikken. Vergrendel een deel van het scherm en zorg ervoor dat het grijze vak het hele scherm selecteert, zodat de sensor bij het gehele beeld uitgeschakeld is. Bij Android heb je hier een aparte app voor nodig, maar is het ook zeker mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor de Touch-Lock app. 

Vergeet daarnaast ook niet een powerbank mee te nemen, mocht de tablet (bijna) leeg zijn.

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.