Dat peuters steeds opnieuw weigeren om die stronk broccoli of spruiten te eten, is niet de schuld van de ouders. Het kieskeurige eetgedrag is het resultaat van genetische invloeden, blijkt uit onderzoek van University College London.
Lees verder onder de advertentie
Zo. Is die fabel ook weer de wereld uit geholpen.
Invloed van genen
De wetenschappers onderzochten het eetgedrag van tweelingen van zestien maanden uit 1921 gezinnen. Wat bleek? De thuisomgeving en het gedrag van ouders heeft wel een kleine invloed op de kieskeurigheid van peuters, maar toch is de invloed die genen op het eetgedrag van de kinderen hebben, groter. Omgevingsfactoren (zoals de opvoeding en aanpak van ouders) zijn dus niet per se de boosdoener.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijke boodschap
Voor wie nu gelijk een zucht van opluchting slaakt, hebben de onderzoekers nog wel een belangrijke boodschap: “Eigenschappen met een sterke genetische basis kunnen toch veranderen als de omgeving daarop inspeelt. Leg je daarom niet zomaar neer bij de kieskeurigheid van je kind: het is altijd goed om een positieve invloed op het eetgedrag van je peuter uit te oefenen.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.