Dat peuters steeds opnieuw weigeren om die stronk broccoli of spruiten te eten, is niet de schuld van de ouders. Het kieskeurige eetgedrag is het resultaat van genetische invloeden, blijkt uit onderzoek van University College London.
Lees verder onder de advertentie
Zo. Is die fabel ook weer de wereld uit geholpen.
Invloed van genen
De wetenschappers onderzochten het eetgedrag van tweelingen van zestien maanden uit 1921 gezinnen. Wat bleek? De thuisomgeving en het gedrag van ouders heeft wel een kleine invloed op de kieskeurigheid van peuters, maar toch is de invloed die genen op het eetgedrag van de kinderen hebben, groter. Omgevingsfactoren (zoals de opvoeding en aanpak van ouders) zijn dus niet per se de boosdoener.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijke boodschap
Voor wie nu gelijk een zucht van opluchting slaakt, hebben de onderzoekers nog wel een belangrijke boodschap: “Eigenschappen met een sterke genetische basis kunnen toch veranderen als de omgeving daarop inspeelt. Leg je daarom niet zomaar neer bij de kieskeurigheid van je kind: het is altijd goed om een positieve invloed op het eetgedrag van je peuter uit te oefenen.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.