8 tips: zo leer je je kind omgaan met enge dingen (tijdens Halloween)

21.10.2024 21:00
halloween

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden korter, de lucht wordt kouder en overal duiken ze op… spoken, heksen en andere griezels! Halloween staat voor de deur en hoewel wij als ouders er stiekem best van genieten, kan het voor onze kleintjes nogal overweldigend zijn.

Halloween is allang niet meer alleen in Amerika een ding, ook in Nederland komt het steeds meer op. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe zorg je ervoor dat Halloween leuk blijft, zonder dat je kind bang wordt van elke schaduw in de hoek? Hier een paar gouden tips om je kleintje te helpen omgaan met enge dingen, op een speelse en geruststellende manier. Natuurlijk ook toepasbaar voor enge dingen buiten Halloween om.

1. Maak het luchtig: griezelige dingen zijn niet echt

Natuurlijk begrijpen wij dat een skelet op de hoek van de straat niet tot leven komt. Maar je kind kan die grens tussen fantasie en werkelijkheid soms nog moeilijk trekken. Wat helpt? Luchtigheid! Leg uit dat al die enge dingen, zoals spookkostuums en pompoenen met griezelige gezichten, onderdeel zijn van het feest. “Het is net verkleden, schat. Net als die prinsessenjurk of superheldencape – maar dan met een masker!” Door Halloween neer te zetten als een soort verkleedfeestje, maak je het minder eng en veel speelser.

2. Laat je kind de touwtjes in handen houden

Geef je kind de controle. Laat ze zelf beslissen of ze zich willen verkleden en als wat. Misschien wil jouw kleine helemaal geen spook zijn, maar liever een lieveheersbeestje of superheld. Door je kind te laten kiezen waar hij of zij zich prettig bij voelt, voorkom je dat ze zich overweldigd voelen door de “enge” keuzes om hen heen. En nog een bonus: door zelf een kostuum te kiezen, voelen ze zich misschien juist dapper!

3. Oefen met enge dingen

Wat voor volwassenen onschuldig lijkt, zoals een griezelige film of een skelettenmasker, kan voor kinderen een nachtmerrie worden. Help je kleintje door te oefenen met wat eng is. Speel bijvoorbeeld verstoppertje met een grappige twist. Verstop je in een heksenhoed en kom tevoorschijn met een gek stemmetje. Als je samen kunt lachen om enge dingen, verliezen ze al snel hun kracht. Je kunt zelfs een “enge maskers” modeshow doen met het gezin. Wie heeft de grappigste en gekste griezel-look?

4. Praten, praten, praten

Soms is het moeilijk voor kinderen om hun angst te verwoorden, maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. Vraag je kind wat ze eng vinden. Is het het monster onder het bed of de schaduw buiten? Door erover te praten en samen oplossingen te verzinnen (zoals een nachtlampje of een knuffel die ze kan beschermen), help je je kind inzien dat enge dingen niet echt gevaarlijk zijn. En het mooiste? Ze leren zo hun gevoelens beter te begrijpen en uiten.

5. Maak van iets engs iets grappigs

Humor is een van de beste wapens tegen angst. Neem een eng verhaal en draai het om in iets grappigs. “Wat als dat spook niet kon vliegen en hij steeds naar beneden viel?” Of laat je kind zelf een grappige twist bedenken aan dat monster in de kast. Een monster met een roze tutu en een glitterhoed wordt ineens een stuk minder angstaanjagend.

Lees ook – Halloween vieren? De gouden tip voor een griezelig uitje met de kids

6. Samen ontdekken: Halloween als avontuur

Maak van Halloween een avontuur voor je kind. Ga samen op zoek naar de meest kleurrijke pompoenen of de leukste lichtjes in de buurt. Hierdoor wordt Halloween niet alleen een feest van angst, maar ook van verwondering en plezier. Laat je kind de baas zijn van dit avontuur en zelf aangeven wat hij of zij aankan. Zo blijft het spannend, maar binnen hun veilige grenzen.

7. De kracht van knuffels en rituelen

Voor veel kinderen is een vast ritueel voor het slapengaan de sleutel tot een goede nachtrust. En dat is vooral in deze spannende tijd van het jaar super belangrijk. Een lekker warm bad, een rustgevend verhaaltje (geen griezelverhalen voor het slapen gaan, natuurlijk!) en hun favoriete knuffel binnen handbereik. Zo weten ze dat ze veilig zijn, wat er ook buiten hun kamer gebeurt. Het helpt om samen te eindigen met een geruststellende zin, zoals: “De monsters blijven buiten, hier is het warm en veilig.”

8. Moedig dapperheid aan, maar forceer het niet

Elk kind is anders. Sommige kids rennen vrolijk op een heks af, terwijl andere kinderen liever van een afstandje kijken. Het is belangrijk om je kind niet te pushen om dapperder te zijn dan waar ze zich comfortabel bij voelen. Moedig aan, maar accepteer hun grenzen. Je zult merken dat ze naarmate ze zich veiliger voelen, vanzelf stapjes vooruit zetten.

Met deze tips wordt Halloween een feestje in plaats van een bron van nachtmerries! Het draait allemaal om samen plezier hebben en je kind laten zien dat enge dingen soms best meevallen – en vooral dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Dus, trek die grappige spinnenhoed aan en geniet van dit spannende seizoen met een gerust hart!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.