Op een overvol strand gebeurt het in een split second: je kind is ineens spoorloos verdwenen. Een sos-polsbandje kan dan helpen om je kind sneller terug te vinden.
Lees verder onder de advertentie
Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind raakt zoek. En zeker als dat tijdens een zomerse dag op een bomvol strand gebeurt, weet je letterlijk niet meer waar je ‘m zoeken moet.
Ieder jaar worden op het strand en bij recreatieplassen gemiddeld 775 vermiste kinderen herenigd met hun ouders of begeleiders. Dit aantal daalt al een aantal jaar, mede dankzij de polsbandjes-campagne van de Reddingsbrigade. Het team stelt jaarlijks 250.000 gratis exemplaren beschikbaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het polsbandje?
Het 06-polsbandje kun je zowel op het strand als bij de binnenwateren gratis ophalen bij de Reddingsbrigade. Daarnaast kun je ‘m krijgen bij een aantal politieposten, strandexploitaties en hotels aan de kust. Op het polsbandje schrijf je je naam en telefoonnummer. Zo is de kans groter dat je snel herenigd kan worden zodra je kind (door een ander) gevonden wordt. De polsbandjes zijn de hele zomer verkrijgbaar.
Natuurlijk spreekt het voor zich dat je je kind goed in de gaten moet houden, ook als hij een polsbandje draagt. Laat hem dus niet alleen de zee in gaan en bij het water spelen en zorg ervoor dat hij altijd in je gezichtsveld is. Dus ja, je telefoon en tablet houd je in je tas.
Verder kun je met je kind een aantal afspraken maken vóórdat je naar het strand gaat:
Lees verder onder de advertentie
spreek een duidelijke plek af voor als je elkaar kwijt bent, zoals één van de strandpalen met een pictogram of tekening
vertel je kind dat hij naar de Reddingsbrigade moet gaan als hij jou kwijt is
maak een foto van je kind in badkleding. Is je kind zoek, dan kun je de hulpdiensten laten zien hoe hij er uit ziet
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.