‘Wij Nederlanders’ vinden het zielig om kinderen meer dan drie dagen naar de opvang te brengen. Dat is volgens Katinka Reuling, bestuursvoorzitter van kinderopvangorganisatie Partou, de reden dat ons land zo laag scoort op het gebied van arbeidsparticipatie van vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
“Bij het krijgen van kinderen gaan vooral vrouwen minder werken”, zegt ze in het AD. “Door deze achterstand van vrouwen in arbeidsuren lopen ze vaak achter in de ontwikkeling van hun loopbaan en worden ze economisch afhankelijk van hun partner.”
De voorzitter ziet dat we het in Nederland ‘oké’ vinden om een kind drie dagen per week naar de crèche te brengen, maar meer wordt al snel gezien als ‘onacceptabel’. Hierdoor nemen ouders de overige dagen vrij of wordt er door opa’s en oma’s voor de kinderen gezorgd. Reuling: “Maar die onvoorspelbaarheid zorgt júist voor meer onrust bij de kinderen dan vier of vijf dagen opvang per week.”
Lees verder onder de advertentie
‘Stimuleren meer te werken’
Ze vervolgt: “Het is belangrijk om vrouwen te stimuleren om meer te werken, maar zolang er in Nederland de cultuur heerst dat het zielig is om je kind meer dan drie dagen per week naar de opvang te brengen, zal de arbeidsparticipatie van vrouwen niet toenemen.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.