Je kind zit thuis als gevolg van het coronavirus maar moet wel bijblijven, wat nu? Door onderstaande tips wordt het geven van thuisonderwijs een stuk overzichtelijker.
Lees verder onder de advertentie
1. Maak een rooster
Kinderen zijn een duidelijke daginvulling gewend op school. Probeer dat overzicht dus ook thuis door te trekken. Natuurlijk hoef je je niet op de minuut aan de planning te houden – van tien minuten langer buitenspelen of lunchen wordt niemand slechter -, maar het is wel fijn als je kind weet hoe laat hij ongeveer opstaat, zijn rekenles begint of even kan uitwaaien. Oh, voordat je de planning in elkaar zet: kinderen zijn minder productief als ze zich lange tijd moeten concentreren. Ze functioneren beter bij kortere momenten verdeeld over de dag.
Lees verder onder de advertentie
2. Begin de dag op tijd
De meeste ouders houden de standaard schooltijd aan, zo tussen 08.30 en 09.00 uur. Aan het begin van de dag zijn kinderen immers het meest uitgerust en blijft leerwerk beter hangen.
Heeft je kind een halfuur uit een boek geleerd? Ga dan samen knutselen of laat hem op de tablet een leerzaam spelletje spelen. Naast het materiaal dat de juf of meester meegeeft aan je kind, kunnen onderstaande linkjes je hier ook bij helpen.
Alles in één: Squla. Hier oefent je kind spelenderwijs, op eigen tempo en niveau alle spellingregels, begrijpend lezen en woordenschat vanaf € 7,95 per maand.
5. Wees flexibel
Onthoud dat ook je kind aan deze situatie moet wennen. Probeer er daarom zo flexibel mogelijk mee om te gaan: werkt een bepaalde methode niet? Maak er vooral geen strijd van (weerstand is killing voor de motivatie), maar bespreek dan samen wat je kind dan wel leuk zou vinden.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.