Een nieuw broertje of zusje, dat is een heftige gebeurtenis voor een kind. Gelukkig zijn er een heel aantal dingen die je kunt doen om je kind hierop voor te bereiden, om de landing wat zachter te maken. Want tantrum na tantrum van je peuter trotseren met een hulpbehoevende, krijsende newborn op je arm, daar zit echt niemand op te wachten.
Lees verder onder de advertentie
Zeker als je eerste kind voor het eerst grote broer of zus wordt, kan dat een heel ingrijpende gebeurtenis zijn voor je kleine. En laten we eerlijk zijn, ook voor jou, want hoe groot is je zoontje of dochtertje ineens?! Waar blijft de tijd? Je wilt je oudste natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van de nieuwe baby. Je maakt daarmee niet alleen voor je kind gemakkelijker, maar ook voor jezelf.
Lees verder onder de advertentie
1. Begin al tijdens de zwangerschap met praten
Betrek je oudere kind van het begin af aan bij de zwangerschap. Leg op een eenvoudige manier uit dat er een baby in je buik groeit en dat hij/zij straks een grote broer of zus wordt. Gebruik boeken of video’s om te laten zien wat dat betekent. Je kunt ook een gepersonaliseerd boekje laten maken met een verhaal over het krijgen van een broertje of zusje, zodat ze het nog meer op zichzelf kunnen betrekken.
Lees verder onder de advertentie
2. Creëer een rol als grote broer of zus
Maak je oudere kind enthousiast over zijn/haar nieuwe rol. Vertel hoe belangrijk en speciaal het is om een grote broer of zus te zijn. Laat hem/haar helpen bij kleine taken, zoals het kiezen van een knuffel voor de baby.
3. Praat over veranderingen, maar benadruk wat hetzelfde blijft
Veranderingen horen erbij als er een baby komt, maar het is ook belangrijk om je oudere kind gerust te stellen dat bepaalde dingen hetzelfde blijven. Vertel dat jij en je partner nog steeds genoeg tijd zullen maken voor hem/haar, ondanks de nieuwe baby, en dat jullie van allebei de kindjes evenveel houden.
Lees verder onder de advertentie
4. Bezoek andere gezinnen met baby’s
Laat je kind wennen aan het idee van een baby door op bezoek te gaan bij vrienden of familie met een baby. Zo kan hij/zij in een vertrouwde omgeving zien hoe een baby erbij zit en wat de dagelijkse routine kan zijn. Baby’s huilen veel, omdat ze nog niet kunnen praten, maar voor oudere kinderen kan dit alarmerend zijn. Door al vaker in aanraking te komen met baby’s kunnen ze hier alvast aan wennen.
Lees verder onder de advertentie
5. Betrek je kind bij voorbereidingen
Laat je oudere kind meehelpen met de voorbereidingen voor de komst van de baby. Denk aan het uitpakken van babykleertjes, helpen met het inrichten van de babykamer of het kiezen van een naam. Dit zorgt ervoor dat je kind zich betrokken voelt.
6. Koop een ‘grote broer/grote zus’ cadeau
Een leuk idee is om een cadeautje te geven aan je oudere kind wanneer de baby wordt geboren, bijvoorbeeld een “grote broer” of “grote zus” T-shirt. Dit kan helpen om het een feestelijk en speciaal moment te maken, ook voor je oudere kind. Je kan hierbij ook doen alsof de baby dit cadeau heeft meegenomen, zodat de nieuwe baby meteen een streepje voor heeft bij de oudste.
Lees verder onder de advertentie
7. Blijf tijd maken voor één-op-één aandacht
Een nieuwe baby vraagt veel aandacht, maar het is belangrijk dat je oudere kind zich niet verwaarloosd voelt. Plan momenten voor speciale één-op-één tijd met hem/haar, zoals een uitje naar de speeltuin of samen een boek lezen.
8. Laat bezoek ook aandacht hebben voor je oudere kind
Als mensen op kraamvisite komen, vinden ze de baby vaak superinteressant, maar zorg ervoor dat je oudere kind niet wordt vergeten. Vraag het bezoek om ook wat aandacht te schenken aan de oudere broer of zus, misschien zelfs met een klein cadeautje.
9. Wees geduldig met eventuele jaloezie
Het is normaal als je oudere kind jaloers wordt op de aandacht die de baby krijgt. Wees geduldig en begrijp dat deze gevoelens erbij horen. Probeer te benoemen wat je kind voelt (“Het is moeilijk, hè, als mama veel tijd met de baby moet doorbrengen?”) en toon begrip. Word vooral niet boos! Dit werkt negatief aandacht vragen in de hand. Herhaal het motto: “Mijn kind doet niet moeilijk, hij/zij heeft het moeilijk.”
10. Laat je kind kennismaken met de baby op zijn/haar eigen tempo
Forceer niets. Als je oudere kind in het begin wat terughoudend is, laat dat dan toe. Sommige kinderen willen direct knuffelen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om aan de baby te wennen. Geef je kind de ruimte om op eigen tempo contact te leggen.
11. Betrek je kind bij de dagelijkse verzorging van de baby
Als je oudere kind het leuk vindt, laat hem/haar dan helpen met kleine taken zoals luiers aangeven, een speentje pakken of de baby iets toespreken. Dit zorgt voor een gevoel van verantwoordelijkheid en verbondenheid.
12. Voorbereiden op veranderingen in routines
Vertel je oudere kind dat sommige routines misschien gaan veranderen als de baby er is, zoals bedtijdrituelen of speeltijd. Geef daarbij aan hoe jullie samen oplossingen kunnen vinden om nog steeds leuke dingen te doen.
13. Zorg voor extra knuffels en bevestiging
Je oudere kind heeft misschien wat extra bevestiging nodig dat hij/zij nog steeds belangrijk is, vooral in de eerste weken na de geboorte van de baby. Geef veel knuffels, complimenten en liefde om te laten zien dat hij/zij nog steeds een belangrijke plaats in het gezin heeft.
14. Introduceer de baby als ‘gezinslid’ in plaats van als ‘mama’s nieuwe baby’
Probeer de baby te introduceren als een nieuwe toevoeging aan het gezin, niet alleen als ‘mama’s of papa’s baby’. Dit kan helpen om je oudere kind zich niet buitengesloten te laten voelen.
15. Zorg voor flexibiliteit en steun van anderen
Plan vooruit voor momenten waarin je wat extra steun kunt gebruiken van familie of vrienden, zodat je ook de tijd kunt nemen voor je oudere kind. Flexibiliteit en hulp van buitenaf kunnen stress verminderen en het voor iedereen wat makkelijker maken.
Het kan even duren voordat je oudere kind zich helemaal heeft aangepast aan de komst van de nieuwe baby, en dat is helemaal normaal. Geef het de tijd en zorg voor veel liefde, geduld en aandacht voor beide kinderen. Zo wordt het een positieve ervaring voor het hele gezin.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.