Ga je scheiden en ga jij hoofdzakelijk voor jullie kind zorgen? Dan heb je recht op kinderalimentatie. Wat dat precies inhoudt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is kinderalimentatie?
Na een scheiding kan het zijn dat één van de ouders voornamelijk voor het kind gaat zorgen. De ex-partner is dan verplicht om financieel zijn steentje bij te dragen en moet kinderalimentatie betalen. Ook als je na een scheiding voor co-ouderschap kiest, is er sprake van kinderalimentatie. Degene die het meest verdient, zal dan een bijdrage moeten betalen aan degene met het lagere inkomen. De kinderalimentatie is bedoeld voor het onderhouden van het kind. Het gaat daarbij om kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld de kinderopvang en sportclubs. Dit staat overigens los van de partneralimentatie.
Dit wordt bepaald door de rechter. Je kunt samen een bedrag vaststellen, maar de rechter beoordeelt of dat hoog genoeg is. Het belangrijkste is dat een kind er zo min mogelijk op achteruit gaat en dat de situatie voor hem bij beide ouders ongeveer gelijk is. De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie onder meer vast door te kijken naar de behoefte van het kind, het gezinsinkomen en de omgangsregeling. Ook de hoogte van het kindgebonden budget speelt een rol. Het bedrag is minimaal 25 euro bij één kind en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang krijg je kinderalimentatie?
Een ex-partner is verplicht kinderalimentatie te betalen tot het kind 21 jaar wordt. Als kinderen boven de 18 jaar studiefinanciering krijgen of al werken, kan dat invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. Kijk voor meer informatie hierover bij de Rijksoverheid.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.