Ga je scheiden en ga jij hoofdzakelijk voor jullie kind zorgen? Dan heb je recht op kinderalimentatie. Wat dat precies inhoudt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is kinderalimentatie?
Na een scheiding kan het zijn dat één van de ouders voornamelijk voor het kind gaat zorgen. De ex-partner is dan verplicht om financieel zijn steentje bij te dragen en moet kinderalimentatie betalen. Ook als je na een scheiding voor co-ouderschap kiest, is er sprake van kinderalimentatie. Degene die het meest verdient, zal dan een bijdrage moeten betalen aan degene met het lagere inkomen. De kinderalimentatie is bedoeld voor het onderhouden van het kind. Het gaat daarbij om kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld de kinderopvang en sportclubs. Dit staat overigens los van de partneralimentatie.
Dit wordt bepaald door de rechter. Je kunt samen een bedrag vaststellen, maar de rechter beoordeelt of dat hoog genoeg is. Het belangrijkste is dat een kind er zo min mogelijk op achteruit gaat en dat de situatie voor hem bij beide ouders ongeveer gelijk is. De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie onder meer vast door te kijken naar de behoefte van het kind, het gezinsinkomen en de omgangsregeling. Ook de hoogte van het kindgebonden budget speelt een rol. Het bedrag is minimaal 25 euro bij één kind en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang krijg je kinderalimentatie?
Een ex-partner is verplicht kinderalimentatie te betalen tot het kind 21 jaar wordt. Als kinderen boven de 18 jaar studiefinanciering krijgen of al werken, kan dat invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. Kijk voor meer informatie hierover bij de Rijksoverheid.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]