Vanaf deze leeftijd kan je kind alleen thuis blijven

06.10.2024 17:00
kinderen alleen thuis laten Bron: Pexels

Op een gegeven moment loop je er, zeker als je meer dan een kind hebt, tegenaan: laat ik mijn kind even alleen voor een korte boodschap? Of om mijn andere kind van het kinderdagverblijf te halen?

Wanneer de oudste zo’n zeven jaar is, wil het vast lekker thuis blijven in plaats van mee moeten voor een boodschap, maar is dat al de leeftijd waarop je je kind alleen thuis kan laten? We doken even in dit onderwerp, maar het antwoord blijkt niet zo voor de hand te liggen.

Dit is de leeftijd waarop je kind alleen thuis kan blijven

Wettelijk gezien mag je iemand die hulpbehoevend is, niet alleen achter laten. Stel er gebeurt iets, dan ben jij aansprakelijk en kan er zelfs een gevangenisstraf boven je hoofd hangen, zo valt te lezen in artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht. Zolang je kind dus nog niet redelijkerwijs voor zichzelf kan zorgen, mag je het niet alleen thuis laten. We hebben het dan over de leeftijd tot zo’n vijf, zes, misschien wel zeven jaar.

Begrijpelijk, maar vanaf welke leeftijd kan je kind dan wel alleen thuis blijven? Er staat geen specifieke leeftijd in de wet, dus dat is ook grotendeels afhankelijk van je kind en van jou. Wat zegt je gevoel? Het ene kind van acht jaar kan gemakkelijk een kwartier alleen thuis blijven, terwijl het andere kind van dezelfde leeftijd van alles uitspookt in die vijftien minuten. Volg dus je onderbuikgevoel en je gezonde verstand.

Oefen het alleen thuis zijn vanaf een jaar of acht

Natuurlijk verschilt het ook per situatie. Kinderen tussen de zeven en acht jaar kunnen over het algemeen wel even thuis blijven als jij een korte boodschap doet. Of als ze geen zin hebben om mee te gaan naar het kinderdagverblijf om een jonger broertje of zusje op te halen. Als je niet langer dan een half uur weg bent, moet dat kunnen. Ook pedagoog Femke van Kilsdonk beaamt dit, maar legt ook uit dat langzaam opbouwen verstandig is. “Vanaf acht jaar kun je voorzichtig gaan oefenen. Kinderen uit groep zeven en acht (11-12 jaar) kunnen prima twee uurtjes overdag alleen zijn.”

Maak goede afspraken over het alleen thuis zijn. Moeder Laurien (39) heeft drie kinderen van 8, 5 en 3 jaar oud. “De oudste twee willen vaak niet meer mee boodschappen doen. Dan mogen ze thuisblijven. Ze weten dat ze dan niet mogen eten, ik ben anders bang dat er een stikt. Ook weten ze dat ze niet open mogen doen voor mensen die ze niet kennen, dat ze niet buiten mogen gaan spelen en ze weten wat ze moeten doen als er toch iets gebeurt. De buurvrouw heeft een sleutel, ze kunnen aan twee kanten het huis uit én ze kunnen me bereiken via een smart watch of tablet. Ik geef ze het vertrouwen en tot nu toe gaat dat altijd goed.”

Bouw de tijd dat je de kinderen alleen thuis laat rustig op

Door het langzaam op te bouwen, kun je ook zien hoe je kind omgaat met even alleen thuis zijn. Zorg dat je kind de afspraken kent en ga eens een kopje koffie bij de buurvrouw drinken of wandel een rondje door de buurt. Begin met vijf of tien minuten en rek het steeds wat langer tot je een boodschap kan doen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je kinderen om te wennen.

Laurien: “De eerste keer dat ik dit deed, rende ik bijna naar de supermarkt en weer terug. Hoe vaker je het doet, hoe minder ongemakkelijk het voelt. Toch laat ik ze nooit langer dan een half uur thuis: het blijven kinderen.”

Schema per leeftijd

Sommige ouders houden de leeftijd waarop een kind alleen naar school mag fietsen aan als leeftijd om ook alleen thuis te kunnen blijven. Ook gaat er een schema de ronde onder ouders waar wat richtlijnen in staan over de leeftijd waarop je kinderen alleen thuis kan laten. Kijk er eens naar, maar gebruik vooral je onderbuikgevoel en je gezonde verstand in deze. Jij kent je kind het beste.

  • Laat kinderen tot zeven jaar niet alleen thuis.
  • Laat kinderen tussen acht en tien jaar liever niet alleen thuis of voor maximaal een half uur in daglicht of op de vroege avond.
  • Kinderen tussen 11 en 12 jaar kun je ongeveer twee uur alleen thuis laten in daglicht of op de vroege avond.
  • Kinderen tussen 13 en 15 jaar kunnen alleen thuisblijven, maar niet ’s nachts.
  • Kinderen vanaf 16 jaar kun je alleen thuislaten, soms ook voor een langere periode.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.