Er zijn in de wereld heel wat oorlogen aan de gang. Er verschijnen dagelijks ontelbaar veel beelden online van conflicten, onschuldige burgerslachtoffers en programma’s als het Jeugdjournaal besteden er ook aandacht aan. Maar wat begrijpen kinderen nu écht van oorlog?
Lees verder onder de advertentie
We zetten het uiteen per leeftijdsgroep:
0-2 jaar
Een kind tussen de leeftijd van 0-2 jaar is nog erg jong en kan de complexiteit van oorlog niet begrijpen. Het is belangrijk om een veilige en stabiele omgeving te creëren voor het kind waarin het zich geborgen voelt. Vermijd blootstelling aan gewelddadige beelden of verhalen die het kind kunnen verwarren of angstig maken.
Lees verder onder de advertentie
3-4 jaar
Kinderen in de leeftijdscategorie van 3-4 jaar beginnen langzaam het verschil tussen goed en kwaad te begrijpen. Ze kunnen echter nog steeds moeite hebben met abstracte concepten zoals oorlog. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven op hun vragen, maar in eenvoudige bewoordingen die ze kunnen begrijpen. Leg uit dat er mensen zijn die ruzie maken en elkaar pijn doen, maar benadruk ook dat er veel mensen zijn die proberen om vrede te bewaren.
Kinderen in de leeftijdscategorie van 4-6 jaar beginnen meer besef te krijgen van oorlog, maar hun begrip blijft beperkt. Ze kunnen zich zorgen maken over hun eigen veiligheid en die van hun geliefden. Het is belangrijk om een open dialoog met hen te hebben en hen gerust te stellen dat ze veilig zijn. Vermijd het tonen van gewelddadige beelden in hun aanwezigheid en probeer verhalen of boeken te gebruiken om hen te helpen begrijpen wat er gebeurt op een niveau dat voor hen acceptabel is.
Lees verder onder de advertentie
8-10 jaar
Kinderen tussen de leeftijd van 8-10 jaar hebben een beter begrip van oorlog en kunnen meer gerichte vragen stellen. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven zonder onnodige details of overdreven angst aan te wakkeren. Probeer informatie op een feitelijke manier weer te geven en moedig hen aan om vragen te stellen als ze meer willen weten. Bied ook troost en steun bij eventuele angsten of zorgen die ze kunnen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder is het cruciaal om de emotionele behoeften van je kinderen in gedachten te houden bij het uitleggen van oorlog. Elk kind is anders, dus pas je benadering aan op basis van hun individuele persoonlijkheid en ontwikkelingsniveau. Bied een veilige omgeving, luister naar hun zorgen en geef ze de geruststelling die ze nodig hebben.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.