Er zijn in de wereld heel wat oorlogen aan de gang. Er verschijnen dagelijks ontelbaar veel beelden online van conflicten, onschuldige burgerslachtoffers en programma’s als het Jeugdjournaal besteden er ook aandacht aan. Maar wat begrijpen kinderen nu écht van oorlog?
Lees verder onder de advertentie
We zetten het uiteen per leeftijdsgroep:
0-2 jaar
Een kind tussen de leeftijd van 0-2 jaar is nog erg jong en kan de complexiteit van oorlog niet begrijpen. Het is belangrijk om een veilige en stabiele omgeving te creëren voor het kind waarin het zich geborgen voelt. Vermijd blootstelling aan gewelddadige beelden of verhalen die het kind kunnen verwarren of angstig maken.
Lees verder onder de advertentie
3-4 jaar
Kinderen in de leeftijdscategorie van 3-4 jaar beginnen langzaam het verschil tussen goed en kwaad te begrijpen. Ze kunnen echter nog steeds moeite hebben met abstracte concepten zoals oorlog. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven op hun vragen, maar in eenvoudige bewoordingen die ze kunnen begrijpen. Leg uit dat er mensen zijn die ruzie maken en elkaar pijn doen, maar benadruk ook dat er veel mensen zijn die proberen om vrede te bewaren.
Kinderen in de leeftijdscategorie van 4-6 jaar beginnen meer besef te krijgen van oorlog, maar hun begrip blijft beperkt. Ze kunnen zich zorgen maken over hun eigen veiligheid en die van hun geliefden. Het is belangrijk om een open dialoog met hen te hebben en hen gerust te stellen dat ze veilig zijn. Vermijd het tonen van gewelddadige beelden in hun aanwezigheid en probeer verhalen of boeken te gebruiken om hen te helpen begrijpen wat er gebeurt op een niveau dat voor hen acceptabel is.
Lees verder onder de advertentie
8-10 jaar
Kinderen tussen de leeftijd van 8-10 jaar hebben een beter begrip van oorlog en kunnen meer gerichte vragen stellen. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven zonder onnodige details of overdreven angst aan te wakkeren. Probeer informatie op een feitelijke manier weer te geven en moedig hen aan om vragen te stellen als ze meer willen weten. Bied ook troost en steun bij eventuele angsten of zorgen die ze kunnen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder is het cruciaal om de emotionele behoeften van je kinderen in gedachten te houden bij het uitleggen van oorlog. Elk kind is anders, dus pas je benadering aan op basis van hun individuele persoonlijkheid en ontwikkelingsniveau. Bied een veilige omgeving, luister naar hun zorgen en geef ze de geruststelling die ze nodig hebben.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.