Nu kinderen vaak muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken met oordopjes in, ligt gehoorschade op de loer. Schokkend, maar waar: uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft.
Lees verder onder de advertentie
Dat zijn schrikbarende getallen als je bedenkt dat deze leeftijdsgroep nog niet naar concerten of festivals gaat. Op zulke evenementen kan gehoorschade alleen maar erger worden.
Gehoorschade kan zorgen voor herrie in je hoofd, zoals het horen van een piep, suizen of kloppen in je oor. Deze schade aan je oor is blijvend. Genezen kan niet, waardoor het beter is om gehoorschade op jonge leeftijd te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Begrenzer
Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft het geluid op hun telefoon te hard staan. In je vrije tijd kun je vijftien uur per week veilig worden blootgesteld aan 88 decibel, vertelt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. “Stel een begrenzer in op de tablet of telefoon van je kind. Die zorgt ervoor dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel.”
Lees verder onder de advertentie
Noise cancelling
Laat je kind een noise cancelling koptelefoon gebruiken. Hierdoor wordt het geluid van de buitenwereld gedempt, waardoor ze het geluid van hun telefoon sneller iets zachter zetten.
Ga je met je kind naar een concert of festival? Gebruik dan oordopjes. Doordat er minder geluid binnendringt, bescherm je je oren. Koop een paar extra doppen voor jezelf, want gehoorschade kan ook ontstaan op latere leeftijd.
Check het
Laat je kind af en toe pauzeren en afstand nemen van oordopjes of een koptelefoon. Check daarnaast ook eens hoe hard het geluid van het scherm staat door zelf te luisteren. Vaak heb je zelf niet meer door hoe hard het volume staat tot iemand anders luistert of je een pauze inlast.
Tot slot tipt Kloet: “Check af en toe het gehoor van je kind online. Dat kan gratis op Kinderhoortest.nl of Oorcheck.nl.”
Bron: veiligheid.nl, Erasmus MC
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.