1 op 7 kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft gehoorschade: zó voorkom je het

draadloze_oordopjes
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Nu kinderen vaak muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken met oordopjes in, ligt gehoorschade op de loer. Schokkend, maar waar: uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft.

Lees verder onder de advertentie

Dat zijn schrikbarende getallen als je bedenkt dat deze leeftijdsgroep nog niet naar concerten of festivals gaat. Op zulke evenementen kan gehoorschade alleen maar erger worden. Gehoorschade kan zorgen voor herrie in je hoofd, zoals het horen van een piep, suizen of kloppen in je oor. Deze schade aan je oor is blijvend. Genezen kan niet, waardoor het beter is om gehoorschade op jonge leeftijd te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Begrenzer

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft het geluid op hun telefoon te hard staan. In je vrije tijd kun je vijftien uur per week veilig worden blootgesteld aan 88 decibel, vertelt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. “Stel een begrenzer in op de tablet of telefoon van je kind. Die zorgt ervoor dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel.”

Lees verder onder de advertentie

Noise cancelling

Laat je kind een noise cancelling koptelefoon gebruiken. Hierdoor wordt het geluid van de buitenwereld gedempt, waardoor ze het geluid van hun telefoon sneller iets zachter zetten.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Gehoorbescherming bij je kind: dit zijn de opties

Oordopjes

Ga je met je kind naar een concert of festival? Gebruik dan oordopjes. Doordat er minder geluid binnendringt, bescherm je je oren. Koop een paar extra doppen voor jezelf, want gehoorschade kan ook ontstaan op latere leeftijd.

Lees verder onder de advertentie

Check het

Laat je kind af en toe pauzeren en afstand nemen van oordopjes of een koptelefoon. Check daarnaast ook eens hoe hard het geluid van het scherm staat door zelf te luisteren. Vaak heb je zelf niet meer door hoe hard het volume staat tot iemand anders luistert of je een pauze inlast. Tot slot tipt Kloet: “Check af en toe het gehoor van je kind online. Dat kan gratis op Kinderhoortest.nl of Oorcheck.nl.” Bron: veiligheid.nl, Erasmus MC

Lees verder onder de advertentie

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Meest bekeken