De PO Raad en onderwijsbonden vinden dat basisschoolleerlingen te veel lesuren maken. Door minder op school te zitten, kan de werkdruk voor leraren omlaag én wordt het lerarentekort teruggedrongen – twee vliegen in één klap.
Lees verder onder de advertentie
“We denken dat de tijd rijp is om de discussie te voeren over de tijd die onze kinderen in de klas zitten nu het lerarentekort groeit”, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad, tegen het AD.
Lees verder onder de advertentie
‘Vierdaagse schoolweek’
Basisschoolkinderen zitten in acht jaar zo’n 7500 uur in de schoolbanken. Even ter vergelijking: in Finland en Duitsland ligt het aantal uren met 6400 een stuk lager. En dat terwijl de kwaliteit van het onderwijs in die landen op sommige vlakken juist beter is. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Natuurlijk, de kwaliteit van het onderwijs moet op één staan, maar je kunt je bijvoorbeeld afvragen of alle leerlingen hetzelfde aantal lesuren moeten krijgen. Misschien kan je voor bepaalde leerlingen of bepaalde leerjaren een vierdaagse schoolweek invoeren.”
Volgens de PO Raad en de onderwijsbonden snijdt het mes hiermee aan twee kanten: leraren krijgen meer tijd om zich voor te bereiden op de lessen wat bevordelijk is voor de kwaliteit, én de werkdruk gaat omlaag: iets wat volgens de organisaties hard nodig is, want één op de zes leraren kampt met burn-out klachten.
Lees verder onder de advertentie
‘We moeten niet selectief shoppen’
Minister Slob (onderwijs) reageert via zijn woordvoerder twijfelachtig op het voorstel: “De huidige onderwijstijd is niet in beton gegoten, maar er zijn goede redenen waarom we het zo georganiseerd hebben We moeten niet selectief shoppen in de aanpak in andere landen. Finland presteert bijvoorbeeld om heel veel redenen goed. Je kunt niet zomaar één element daaruit lichten, hier toepassen en verwachten dat het hetzelfde effect heeft.”
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]