De vakantie is bijna voorbij voor heel Nederland, en je hebt je waarschijnlijk al gekeerd naar het voorbereiden van het nieuwe schooljaar: kappersafspraak voor de kinderen, nieuwe sneakers, drie-ringmappen, en een voorraad mechanische potloden.
Lees verder onder de advertentie
Maar laten we eerlijk zijn, al die schoolspullen zijn leuk en aardig, maar de échte sleutel tot succes op school zit niet in een kantoorboekhandel. Nee, het geheim zit hem in het ontwikkelen van drie superpowers die je kinderen helpen te groeien:
Lees verder onder de advertentie
1. Moed
Moed betekent vooral het durven aangaan van uitdagingen. Voor kinderen betekent dit het omarmen van moeilijke taken en het uitproberen van nieuwe dingen, zelfs als ze het nog niet goed kunnen. Het is net zoals je kinderen aanmoedigen om een moeilijke som te maken of om een nieuw onderwerp te verkennen. Moed helpt hen om buiten hun comfortzone te treden en nieuwe leermogelijkheden te ontdekken.
Lees verder onder de advertentie
Hoe je het kunt stimuleren: Praat met je kinderen over wat moed betekent en vier hun pogingen om nieuwe dingen uit te proberen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben trots op je omdat je je best hebt gedaan om die moeilijke som op te lossen, ook al vond je het lastig.”
Vastberadenheid betekent doorzetten, zelfs als het moeilijk wordt. Iedereen maakt fouten, en dat is helemaal oké! Het gaat erom hoe je met die fouten omgaat. Als je kind een fout maakt, zie het dan als een kans om te leren en te groeien. Fouten zijn geen redenen om op te geven, maar juist de opstapjes naar succes.
Lees verder onder de advertentie
Hoe je het kunt stimuleren: Moedig je kinderen aan om van hun fouten te leren. Zeg bijvoorbeeld: “Het is helemaal niet erg dat je die som verkeerd had. Nu weet je wat je de volgende keer beter kunt doen.”
Reflecteren betekent nadenken over wat goed ging en wat beter kan. Het helpt kinderen om zichzelf beter te begrijpen en te groeien van hun ervaringen. Na een project, toets of sportevenement is het een goed idee om samen met je kind te bespreken wat ze hebben geleerd en wat ze de volgende keer anders kunnen doen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe je het kunt stimuleren: Vraag je kinderen om na te denken over hun schooldag of project en bespreek samen wat ze hebben geleerd. Zeg iets als: “Wat vond je het leukst aan je project en wat zou je de volgende keer anders doen?”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.