De 3 dingen die kinderen écht nodig hebben voor een succesvol schooljaar

23.08.2024 11:00

De vakantie is bijna voorbij voor heel Nederland, en je hebt je waarschijnlijk al gekeerd naar het voorbereiden van het nieuwe schooljaar: kappersafspraak voor de kinderen, nieuwe sneakers, drie-ringmappen, en een voorraad mechanische potloden.

Maar laten we eerlijk zijn, al die schoolspullen zijn leuk en aardig, maar de échte sleutel tot succes op school zit niet in een kantoorboekhandel. Nee, het geheim zit hem in het ontwikkelen van drie superpowers die je kinderen helpen te groeien:

1. Moed

Moed betekent vooral het durven aangaan van uitdagingen. Voor kinderen betekent dit het omarmen van moeilijke taken en het uitproberen van nieuwe dingen, zelfs als ze het nog niet goed kunnen. Het is net zoals je kinderen aanmoedigen om een moeilijke som te maken of om een nieuw onderwerp te verkennen. Moed helpt hen om buiten hun comfortzone te treden en nieuwe leermogelijkheden te ontdekken.

Hoe je het kunt stimuleren: Praat met je kinderen over wat moed betekent en vier hun pogingen om nieuwe dingen uit te proberen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben trots op je omdat je je best hebt gedaan om die moeilijke som op te lossen, ook al vond je het lastig.”

Lees ook – ‘Help mijn kind is angstig’: Orthopedagoog geeft advies

2. Vastberadenheid

Vastberadenheid betekent doorzetten, zelfs als het moeilijk wordt. Iedereen maakt fouten, en dat is helemaal oké! Het gaat erom hoe je met die fouten omgaat. Als je kind een fout maakt, zie het dan als een kans om te leren en te groeien. Fouten zijn geen redenen om op te geven, maar juist de opstapjes naar succes.

Hoe je het kunt stimuleren: Moedig je kinderen aan om van hun fouten te leren. Zeg bijvoorbeeld: “Het is helemaal niet erg dat je die som verkeerd had. Nu weet je wat je de volgende keer beter kunt doen.”

Lees ook – Dit is het favoriete schoolvak van je kind volgens zijn sterrenbeeld

3. Reflectie

Reflecteren betekent nadenken over wat goed ging en wat beter kan. Het helpt kinderen om zichzelf beter te begrijpen en te groeien van hun ervaringen. Na een project, toets of sportevenement is het een goed idee om samen met je kind te bespreken wat ze hebben geleerd en wat ze de volgende keer anders kunnen doen.

Hoe je het kunt stimuleren: Vraag je kinderen om na te denken over hun schooldag of project en bespreek samen wat ze hebben geleerd. Zeg iets als: “Wat vond je het leukst aan je project en wat zou je de volgende keer anders doen?”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.