Kinderen van laagopgeleide of arme ouders krijgen vaker een schooladvies dat lager is dan de eindtoets. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde.
Lees verder onder de advertentie
Uit het onderzoek blijkt dat de schooladviezen vaak niet overeenkomen met de resultaten van de eindtoets: 3 op de 10 kinderen krijgt een hoger advies dan de score die ze behaalden op de toets, ruim 1 op de 3 krijgt juist een lager advies. Dit hoeft geen probleem te zijn als er goede redenen zijn waarom de toets beter of juist slechter gemaakt is (denk bijvoorbeeld aan faalangst), maar het valt wel op dat juist leerlingen van lageropgeleide en armere ouders vaker een lager advies krijgen.
Het Centraal Planbureau (CPB) constateerde eerder al dat leerlingen van laagopgeleide en arme ouders ook nog eens minder vaak een bijgesteld advies krijgen. “Zorgelijk en zonde”, vindt CPB-onderzoekster Jonneke Bolhaar. “Als kinderen geen gelijke kansen hebben, en je niet hun volle potentie benut, dan is dat gewoon heel erg jammer. Voor die kinderen, maar ook voor de economie.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.