Alle huisdieren die ze willen, geen hand geven en zelf bepalen waar ze wonen: voor deze ouders mag het allemaal een tikkeltje minder streng. Regels zijn namelijk zó overrated.
Lees verder onder de advertentie
Rens (42):
“Sinds de scheiding, twee jaar geleden, bepalen mijn dochters (12 en 10) zelf bij wie ze wonen. De mediator adviseerde een omgangsregeling te maken, maar de meiden willen het zo. Soms zie ik ze weken niet en zijn ze liever bij hun moeder, soms is het andersom.
“Deze keuze is wel de minste die mijn ex en ik ze kunnen geven”
Lees verder onder de advertentie
Meestal loopt het redelijk gelijk op; zijn ze een dag of vier bij mij en daarna een paar straten verderop. Het komt ook voor dat mijn ene kind wel wil komen en het andere liever nog even bij haar moeder blijft. Het mag allemaal. Ze zijn oud genoeg om alleen thuis te blijven, dus onze agenda’s hoeven we er niet op aan te passen. En huiswerk maken ze uit zichzelf. Het was niet hun keuze dat ze twee huizen kregen, deze keuze is wel de minste die mijn ex en ik ze kunnen geven.”
“Wil mijn dochter (10) een konijn? Krijgt ze een konijn. Heeft zoon (8) er liever een kip bij? Ook goed. Mijn kinderen mogen alle huisdieren die ze willen. We wonen op een boerderij, we hebben de ruimte.
Dat gaat op school behoorlijk rond, die ‘ongetemde beestenboel’ bij ons. Het zou maar vies en onverantwoord zijn. Ik zie niet in waarom; na twee honden, vijf katten, een wei met kippen, een geit en drie konijnen is het voor mijn kinderen vanzelf genoeg. Behalve de tamme rat dan, die sinds kort op de kamer van mijn zoon woont. En het is nog educatief ook.”
Lees verder onder de advertentie
Hun keuze
Naomi (39):
“Mijn kinderen (8 en 6) hoeven geen hand te geven ter dank of begroeting. En ja, dat gold ook al vóór de coronacrisis. Of je een ander mens aanraakt vind ik een persoonlijke keuze.
“Hun lijf, hun keuze”
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk heb ik ze aanvankelijk geleerd dat het beleefd is om een hand te geven. Maar toen mijn oudste op zijn vierde begon te weigeren, heb ik dat gerespecteerd. Hun lijf, hun keuze. Als ze oud genoeg zijn komen ze wellicht tot inkeer – als die sociale code dan tenminste niet verdwenen is.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.