Heb jij het moeilijkste jaar met je kind al achter de rug of moet het juist nog komen? Onderzoek toont aan dat ouders dít de zwaarste kinderleeftijd vinden.
Lees verder onder de advertentie
Déze kinderleeftijd vinden ouders het moeilijkst
Misschien denk jij bij de moeilijkste kinderleeftijd wel aan het eerste jaar met je kind. Alles is nieuw, je moet herstellen van je bevalling en die krampjes, tandjes en sprongetjes maken het er ook niet makkelijker op. Of je denkt aan het tweede levensjaar. De terrible two’s en twee is nee zijn natuurlijk niet voor niets bekende fenomenen. Toch zijn deze leeftijden niet het moeilijkst volgens het onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Hatefull eights
Eerlijk is eerlijk: iedere leeftijd heeft leuke kanten én uitdagingen. Maar uit onderzoek van internationaal marketingbureau OnePoll is gebleken dat ouders 8 jaar de moeilijkste kinderleeftijd vinden. OnePoll hield een peiling onder 2000 ouders. De term hatefull eights kwam massaal naar voren. Waarom? Vanwege driftbuien en koppig gedrag. Achtjarigen hebben al volop een eigen mening en zijn in staat boos te worden en met de deuren te slaan als ze hun zin niet krijgen. Ook kunnen ze gedrag vertonen als het negeren van hun ouders en met hun ogen rollen.
Lees verder onder de advertentie
Verwachtingen en behoeftes botsen
Uit het onderzoek bleek dat ouders de leeftijd van 6 jaar vaak nog erg mee vinden vallen. Vanaf 7 jaar komt driftig en koppig gedrag al meer de kop op steken. Volgens de onderzoekers is 8 jaar een leeftijd waarop kinderen zich al een beetje los willen maken van hun ouders en hun eigen identiteit willen vaststellen. Ook is het een leeftijd waarop ouders meer van hun kind verwachten, bijvoorbeeld hulp in de huishouding. Dit kan flink botsen.
Lees verder onder de advertentie
Ieder kind is anders
Kleine side note: ieder kind is anders, dus misschien fietst jouw kind wel fluitend door zijn achtste levensjaar heen. En dat kinderen lekker zelfstandig worden op die leeftijd heeft natuurlijk ook hele fijne voordelen. Het is toch hartstikke leuk om te zien hoe jouw kind zich ontwikkelt tot een mini-mens met een eigen persoonlijkheid? Mocht het toch pittig zijn, onthoud dan: alles is een fase.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag