Als het Rijk kinderdagverblijven vanaf 1 januari 2019 verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby’s, wordt de opvang veel te duur. Daarvoor waarschuwen crèchemedewerkers en ouders in het AD.
Lees verder onder de advertentie
Ze starten vandaag met de petitie ‘Kom op voor de Kinderopvang’ om de maatregel van tafel te krijgen.
Kwaliteit verbeteren
Kinderopvangorganisaties komen nu nog weg met één leidster op vier kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 1 jaar, maar dat verandert als de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) ingaat. Die wil de kwaliteit van vooral de babygroepen verbeteren en dat betekent: maximaal drie kinderen onder de hoede van één medewerker.
Hoewel de maatregel sympathiek lijkt, gelooft Erik Vlutters (directeur kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld) niet in de werking ervan. “Het staat helemaal niet vast dat de kwaliteit van de opvang door deze maatregel daadwerkelijk verbetert. Wat wél duidelijk is, is dat opvang er veel duurder door wordt. Sommige kinderopvangorganisaties schatten in dat ze ouders misschien wel 15 tot 20 procent extra in rekening moeten brengen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Onhaalbaar’
Bovendien lijkt hem het principe ‘drie baby’s, één leidster’ onhaalbaar. “We kampen nu al met een tekort aan werknemers, dus we hebben werkelijk geen idee waar we de extra mensen vandaan moeten halen.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.