Een tablet voor je kind, je ontkomt er tegenwoordig bijna niet meer aan. De handzame schermen zijn nodig voor school, of zijn voor jou dé tool om je kind thuis al veilig te introduceren aan de digitale wereld (die je óók niet meer kunt ontsnappen). Maar waar let je nou op bij de aanschaf van zo’n speciale kindertablet?
Lees verder onder de advertentie
Een kinder-, of gewone tablet? Beide opties hebben voor- en nadelen. Kek Mama zet ze voor je op een rij, om je zo te helpen met het maken van een keuze.
Wat is het verschil tussen een gewone en kindertablet?
Allereerst is het handig om te weten wat de verschillen zijn tussen een standaard tablet en een kindertablet. We beginnen met het opvallendste verschil: het uiterlijk. Een kindertablet zit bijna altijd in een gekleurde hoes die het apparaat extra beschermd tegen vallen en stoten. Verder zijn ze vaak kleiner en minder zwaar dan gewone tablets, zodat kinderen ze gemakkelijk vast kunnen houden.
Daarnaast hebben de tablets voor de kleintjes een afgesloten en veilige kindomgeving vol spelletjes, muziek, video’s en educatieve apps. Zo kunnen ze niet per ongeluk in gekke apps, op verkeerde sites en online bij verkeerde mensen terechtkomen.
Ook een groot verschil is de prijs. Kindertablets zijn vaak een stuk goedkoper dan de standaard tablets voor volwassenen, maar ze zijn dan ook maar ‘beperkt houdbaar’. Kinderen zijn dit versimpelde apparaat sneller ontgroeid dan een gewoon exemplaar. Verder zijn ze vaak enkel met beperkte opslagcapaciteit verkrijgbaar en enigszins traag in de bediening. Het scherm en de speakers zijn ook dikwijls van mindere kwaliteit dan bij een duurdere, standaard tablet.
Alle kindertablets hebben een beveiligde kindomgeving, maar die is niet bij elke tablet even goed. Op sommige apparaten is er niet eens de mogelijkheid voor ouders om een wachtwoord in te stellen. Soms is een betaald abonnement nodig voor deze opties, maar dan heb je als ouder waarschijnlijk ook wel weer meer mogelijkheden. Denk aan tijdslimieten instellen en bepaalde apps en websites markeren als no go-zone.
Lees verder onder de advertentie
Schermgroottes
De meeste kindertablets zijn met een 7 of 8 inch-formaat compact en handzaam voor kinderen vanaf een jaar of twee. Er bestaan ook grotere varianten van 9 of 10 inch, maar die zijn voor de allerkleinsten net even te groot en te zwaar om voor langere tijd vast te houden. Ook zijn deze grotere varianten minder handig om spelletjes op te spelen. Shop je voor een ouder kind dat van plan is veel video’s te kijken op het ding? Dan komt een grotere tablet wel weer van pas.
Lees verder onder de advertentie
Technische aandachtspuntjes
Hoop je bergen spelletjes, video’s en apps voor je kind te verzamelen op de kindertablet? Dan kom je vaak bedrogen uit. De opslagcapaciteit van deze apparaten is dikwijls zeer beperkt en doorgaans niet meer dan 8 of 16GB. Met oude smartphones met dat geheugen in gedachten lijkt dat misschien best oké, maar… ze zitten sneller vol dan je denkt. Het spreekwoord less is more is hier dan ook niet van toepassing. En hoe voller de tablet zit, hoe slomer hij wordt, wat erg vervelend kan zijn in gebruik. Bij de aanschaf van de kindertablet letten op de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een losse SD-kaart, is dan ook verstandig.
Niet alleen het geheugen van de tablets is belangrijk, maar ook de software. Kindertablets draaien op Android, maar dikwijls wel op verouderde versies. Dat hoeft geen groot probleem te zijn als de kindomgeving veilig af te sluiten is met een wachtwoord. Het gevaar met de oudere Android-versies is echter dat ze mogelijk geen beveiligingsupdates meer krijgen, wat de apparaten extra kwetsbaar maakt. Kijk dus altijd goed naar de softwareversie die draait op de tablet.
Lees verder onder de advertentie
Euroknallers
De prijzen van kindertablets varriëren tussen de 50 en 150 euro. Van de goedkoopste varianten moet je niet het allermeeste verwachten; hou rekening met minimale specificaties en matige kwaliteit. Voor ongeveer 100 euro koop je een degelijk exemplaar met een goed uitgewerkte kindomgeving. Kom je met je wensenlijst terecht bij de duurste categorie? Dan is het niet onverstandig na te denken over het kopen van een normale tablet – zeker als je shopt voor een iets ouder kind – die voor vergelijkbare bedragen over de toonbank gaan. Je moet deze dan wel zelf kindvriendelijk maken, maar de kwaliteit is vaak stukken beter en de tablets kunnen veel langer mee.
Is er al een tablet in huis, of denk je toch verstandiger te zijn door een standaard exemplaar aan te schaffen? Dan kun je deze ook prima zelf kindvriendelijk maken. Hou er wel rekening mee dat als je dit goed wil doen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, dat wel de nodige tijd kost. Verder zul je zelf op zoek moeten naar leuke content voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Kijkadvies
Natuurlijk kunnen kinderen zich eindeloos vermaken op een tablet en leveren ze het ding vaak met tegenzin weer in, maar schermtijd is – óók bij een speciale kindertablet – een must om in de gaten te houden. Bepaal vooraf wat je acceptabel vindt, wellicht aan de hand van onderstaande richtlijnen. Vergeet ook vooral niet dat je kind op de crèche of op school ook al met een tablet heeft gespeeld en neem dat mee in het bepalen van de schermtijd thuis.
– 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
– 4 tot 6 jaar: 4 gebruiksmomenten, maximaal 1 uur per dag en dus ongeveer 15 minuten per keer
– 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, opgedeeld in twee blokken van een half uur
Bron: ConsumentenbondWil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.