Kinkhoest: hoe kan je kind het krijgen, en hoe komt hij ervanaf?

kinkhoest Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Kinkhoest, dat is toch iets van vroeger? En: is je kind daar niet tegen gevaccineerd? Klopt, maar nog steeds lopen kinderen de bacterie op. De feiten op een rijtje.

Lees verder onder de advertentie

In zijn eerste levensjaar krijgt je kind vier keer een inenting tegen kinkhoest. De eerste drie keer wanneer hij tussen de twee en elf maanden is, de laatste op vierjarige leeftijd. Misschien was je je er niet eens bewust van; de inenting tegen kinkhoest is onderdeel van de DKTP-prik. Wanneer je jezelf na achtentwintig weken zwangerschap laat inenten, is je kind al beschermd voordat hij zelf zijn vaccinaties krijgt. Alleen: de inenting tegen kinkhoest geeft geen volledige bescherming. Je kind kan de ziekte dus altijd nog oplopen, al verlopen de symptomen na vaccinatie milder.
 

Lees verder onder de advertentie

Wat is het?

Kinkhoest is een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Je kind krijgt erge hoestbuien, geeft slijm op en heeft een gierende ademhaling.
 

Symptomen

Aanvankelijk lijkt kinkhoest een simpele verkoudheid, met niezen, lichte koorts en prikkelhoest. De hoestbuien ontstaan pas na een week of twee. Door het vele hoesten kan je kind overgeven, of helder slijm opgeven. Zoveel hoesten is enorm vermoeiend. Dus willen heel kleine kinderen vaak minder eten en drinken, simpelweg doordat het ze ontbreekt aan kracht.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook:
Dit kun je doen als je kind waterpokken heeft > 

 

Hoe lang duurt het?

Schrik niet: soms duurt kinkhoest wel drie tot vier maanden. Maar geen zorgen: je hoeft je kind niet thuis te houden. Tegen de tijd dat je kind de hoestbuien krijgt, is hij vaak al lang niet meer besmettelijk. Toch is het wel zinvol om op de kinderopvang en de rest van je omgeving te melden dat je kind kinkhoest heeft. Baby’s die in aanraking komen met kinkhoestpatiënten, kunnen namelijk al vanaf vier weken (vervroegd) ingeënt worden.
 

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je ertegen doen?

Er bestaan antibiotica tegen kinkhoest. Of ze zinvol zijn, is een tweede. Ze helpen namelijk niet tegen de hoestbuien, en met antibiotica duurt genezing even lang als zonder. Wanneer je kind een hartkwaal of longziekte heeft, is het een ander verhaal. Neem bij twijfel en ernstige hoestbuien hoe dan ook altijd even contact op met de huisarts.

Lees verder onder de advertentie

Bron: RIVM

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken