Klassenouder worden? Dit houdt het in

wat doet een klassenouder Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Nu het overgrote deel van de scholen weer begonnen is, komt onherroepelijk de vraag: wie wordt de klassenouder? Weten of het iets voor jou is? Dit houdt het in.

Lees verder onder de advertentie

Als klassenouder ben je een soort rechterhand van de leerkracht. Klinkt intensiever dan het is; het gaat vooral om organisatorische zaken als het regelen van paas- en kerstdiners of -brunches, het sinterklaasfeest in de klas, versieringen, de verjaardag of het afscheid van de juf of meester, en vervoer voor uitstapjes. Ook ga je mee op schoolreisje.

Lees verder onder de advertentie

Dat betekent natuurlijk niet dat je het ook in je eentje moet dóen. De bedoeling is dat de klassenouder andere ouders om hulp vraagt. Eigenlijk ben je dus vooral de contactpersoon tussen de leerkracht en de ouders van alle kinderen, rond alle zaken die níet inhoudelijk over het onderwijs van de kinderen gaan.

 

Met z’n tweeën

Nog altijd geven vooral moeders zich op voor de functie, maar vaders kunnen vanzelfsprekend ook klassenouder worden. De enige eis is dat je kind in de betreffende klas zit. Veel ouders vervullen de functie met z’n tweeën. Wel zo gezellig, minder werk, en zo is er altijd iemand beschikbaar om regelzaken op zich te nemen wanneer de ander niet kan.

Lees verder onder de advertentie

In principe duurt de functie een schooljaar, maar er zijn ouders die jaren achter elkaar klassenmoeder of – vader zijn.

 

Lees ook:
‘Moeder ergert zich aan overijverige klassenouder: ‘Bemoeit ze zich ineens met de les’ >

 

Kaartjes, tikkies en ander geregel

Hoewel een aantal taken van de klassenouder min of meer vastligt, kun je altijd zelf taken toevoegen. Een kaartje regelen namens de klas wanneer iemand een broertje of zusje heeft gekregen bijvoorbeeld, of zijn arm heeft gebroken. Ook regelen klassenmoeders en/of -vaders steeds vaker één groot afscheidscadeau voor de leerkracht, aan het eind van het schooljaar. Een bos bloemen bijvoorbeeld, waarbij ieder kind één bloem meeneemt en zo mee bouwt aan een groot boeket (in dat geval verzorg je dus alleen de communicatie via mail of WhatsApp met de ouders). Of een ander cadeau, waarvoor je als klassenouder vervolgens het geld int – het makkelijkst via een ‘tikkie’.

Lees verder onder de advertentie

 

Coolste ouder

Het klassenouderschap is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ouders moeten namelijk ook bij je terecht kunnen wanneer er onvrede heerst over bepaalde zaken op school. In dat geval fungeer jij als doorgeefluik. Het goede nieuws is dat je nooit eindverantwoordelijk bent: het is echt alleen een ondersteunende functie. Een erebaantje, voor veel ouders – zij het dat het onbetaald is, en evenveel ouders bedanken voor de eer, naast een drukke baan.

Lees verder onder de advertentie

Feit blijft dat je als klassenmoeder of klassenvader (er zijn zelfs basisscholen waar een klassenopa en – oma zijn), de spil van het schoolplein bent. Dé manier om snel iedereen binnen school te leren kennen, én reuze gezellig. Al is het maar vanwege de schare kinderen die zonder uitzondering om je heen klit, tijdens klassenevenementen, met jóuw kind als trotse middelpunt. Want als klassenouder, ben je natuurlijk wel de coolste ouder die er rondloopt.

 

Meer opvoedtips? Volg ons op Instagram.

Meest bekeken