De tijden dat buitenspelen altijd veilig, vanzelfsprekend en zorgeloos was, zijn volgens Elaine Roth voorbij. En dat heeft alles te maken met klimaatverandering.
Lees verder onder de advertentie
Bosbranden, overstromingen, extreme hitte en slechte luchtkwaliteit drukken ons keer op keer met de neus op de feiten. Klimaatverandering is een groot probleem, ook voor de manier waarop kinderen hun jeugd doorbrengen, merkt Elaine. ‘Een paar weken geleden konden kinderen in New York niet buitenspelen vanwege bosbranden aan de andere kant van het continent. De luchtkwaliteit was te gevaarlijk.’
Lees verder onder de advertentie
Extreme hitte
Ook de extreem hoge temperaturen houden kinderen steeds vaker binnen. ‘Kinderen zijn erg kwetsbaar voor hitte en raken snel uitgedroogd.’ Even afkoelen in het zwembad is er niet altijd meer bij. ‘Op verschillende plekken moesten zwembaden de deuren sluiten, omdat het boven de veertig graden was.’
Helaas blijkt uit onderzoek dat het natuurgeweld alleen maar toeneemt. Halverwege de 21ste eeuw zijn er in Amerika twee keer zoveel dagen met een temperatuur boven de 37 graden. ‘Buitenspelen is noodzakelijk voor de gezondheid van kinderen, zowel fysiek als mentaal. Helaas maakt klimaatverandering dat steeds moeilijker of zelfs onmogelijk. Het beïnvloedt de jeugd van onze kinderen op een intens verdrietige manier.’
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.