Is de temperatuur van jouw baby 38 graden of hoger, dan heeft-ie koorts. Niets ernstigs, maar wel goed om in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe opmeten?
Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er dus sprake van koorts.
Lees verder onder de advertentie
Wat nu?
Zorg ervoor dat je baby bij koorts voldoende drinkt. Doe niet te warme kleding aan en spons je kind af met lauwwarm water. Een zetpil kan je ook geven, maar wel pas vanaf drie maanden.
Als je baby jonger is dan acht weken, neem dan contact op met de huisarts. Dit is overigens ook verstandig als de koorts drie dagen aanhoudt of als er sprake is van huiduitslag, braken en diarree, ontroostbaar huilen, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden) en koortsstuipen – je kind maakt dan schokkende en trekkende bewegingen en is even van de wereld. Gelukkig duurt dit niet langer dan een kwartier. Zo’n koortsstuip ziet er vaak heftig uit, maar kan over het algemeen geen kwaad.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.