“Slaapt hij nog bij jullie in bed?!” “Mag hij zo lang televisie kijken?!” “Zit daar niet veel suiker in?!” Kritiek op je opvoedkunsten voelt als een ongevraagde masterclass van mensen die denken dat ze een diploma in Ouderkunde hebben. Maak je niet druk, hier zijn enkele tips om met die (vaak) goedbedoelde commentaren om te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Wie geeft kritiek? Is het die bemoeizuchtige buurvrouw die je alleen tegenkomt bij het buitenzetten van het vuil? Dan kun je het misschien makkelijker van je afschudden dan wanneer opa en oma meedelen dat jij je kinderen te ‘anno 2024’ opvoedt? Kritiek krijgen op je manier van opvoeden is nooit een pretje, vooral niet als het vanuit je directe omgeving komt. Begrijp dat iedereen zijn eigen script heeft voor het ouderschap, zelfs je ouders, en wat voor hen werkte, is niet per se de enige juiste manier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe relevant is de kritiek?
Beoordeel waar de kritiek over gaat. Als het gaat over kleinigheden, zoals een keer laat naar bed gaan of een snottebel, kun je het gerust naast je neerleggen. Maar als oma het keer op keer heeft over het aantal snoepjes dat je kind verorbert, verdient dat misschien meer aandacht en overweging.
Is je koter blij, gezond, heeft hij vriendjes en een neus voor avontuur? Dan doe je het super, wat de criticasters ook zeggen. Je doet je stinkende best – meer kun je ook niet doen – en als je kind dat weerspiegelt, who cares wat anderen denken?
Lees verder onder de advertentie
Reageren op kritiek
Als de kritiek afkomstig is van iemand die je nauw aan het hart ligt, mag je heus even de tijd nemen om na te denken over je tegenreactie. Zeg bijvoorbeeld dat je er later op terugkomt, wanneer je mentaal voorbereid bent, of bedank diegene vriendelijk voor zijn advies. Je kunt aangeven dat het moeilijk zat is om je leven op de rit te houden zonder ongevraagde meningen. Jij weet immers wat het beste is voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”