Kun je het (nog) niet over je hart verkrijgen jullie baby naar z’n eigen kamer te verhuizen ’s nachts? Niet erg. Uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt namelijk dat het hartstikke goed is als kinderen het eerste half jaar bij de ouders slapen.
Lees verder onder de advertentie
Hierdoor zouden ze beter slapen en op latere leeftijd socialer zijn.
Positieve effecten
“We hebben bijna tweehonderd baby’s en hun ouders langdurige onderzocht en gevolgd tot de kinderen 6 tot 8 jaar oud waren”, vertelt ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers aan RTL Nieuws. “De resultaten tonen aan dat ‘room-sharing’ niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen. Wij zagen zelfs positieve effecten als betere slaapkwaliteit en meer ‘pro-sociaal gedrag’.”
46 procent van de nieuwe ouders kiest er nu nog voor om de baby op zijn of haar eigen kamer te laten slapen uit angst voor te veel afhankelijkheid of andere problemen op latere leeftijd, maar dit is volgens Beijers dus niet nodig. Wel wil ze benadrukken dat dit onderzoek niet direct alle (mogelijk) negatieve effecten onderuithaalt. “Voordat we nog stevigere uitspraken kunnen doen over effecten van room-sharing op de ontwikkeling van kinderen, moet er eerst meer onderzoek worden gedaan.”
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Nicole Huisman is al met 25 weken bevallen van dochter Ola, zo laat de styliste en podcastmaker weten op Instagram. ‘Sinds het moment dat ze er is draag ik mijn hart buiten mijn lijf.’
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Monique Westenberg komt na vijf jaar met haar tweede kinderboek. Deze keer over Frenkie, haar adoptiehond. Wat ons betreft: dé tip voor onder de kerstboom.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.