Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Met je kind de route checken, gevaarlijke kruispunten en verkeersregels doorlopen: in samenwerking met Interpolis roept Veilig Verkeer Nederland (VVN) ouders op kinderen goed te begeleiden in het verkeer, zodat scholieren na de zomervakantie kunnen wennen aan nieuwe situaties.
En dat is broodnodig, blijkt uit onderzoek. Rond de start van het nieuwe schooljaar kent het aantal verkeersongevallen namelijk een behoorlijke piek. VVN: ‘In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Deze ‘nieuwe’ drukte zorgt in september voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers: kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid en schatten risico’s minder goed in.
Daarom vraagt VVN ouders de auto een paar dagen niet te gebruiken en samen te voet of op de fiets naar school te gaan. Én heeft de organisatie in samenwering met Interpolis WegWijsVR ontwikkeld: een app die kinderen in alle veiligheid, bijvoorbeeld thuis op de bank, leert omgaan met onverwachte situaties. Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis: ‘WegWijsVR bootst de route van huis naar school na. Kinderen moeten in een virtuele omgeving verschillende verkeershandelingen uitvoeren en verbeteren, zoals naar links en rechts kijken voordat ze oversteken, op de verkeerslichten en -borden letten, enzovoorts.’
Testresultaten laten zien dat WegWijsVR een positief effect heeft op het fietsgedrag van de jeugd: vóór de training voerden kinderen slechts 16 procent van de oefeningen veilig uit, daarna steeg dit aantal naar 49 procent. Downloaden? Dat kan in de App Store (Apple) of Google Play (Android).
Interpolis wil het aantal verkeersongevallen in Nederland met 25 procent te verlagen. Vanuit die ambitie introduceerde het bedrijf eerder de AutoModus app, #IkrijvoorNL en ontwikkelt het nu WegWijsVR: een innovatief verkeerseducatiemiddel dat voor zowel ouders als basisscholen te gebruiken is.