‘Laat kinderen geen letters van scheerschuim of slijm van lenzenvloeistof maken’

peuters-letters-schrijven-met-scheerschuim
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Is houten speelgoed veiliger dan plastic speelgoed? En mag je anti muggenmelk met DEET gebruiken bij jonge kinderen? Antwoord op deze, én nog veel meer vragen vind je op waarzitwatin.nl: een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees verder onder de advertentie

Het doel van deze website is geruchten over verschillende producten de wereld uithelpen op basis van wetenschappelijke inzichten. Want ‘van deodorant kun je borstkanker krijgen’ tot ‘er zit asbest in tampons’: er wordt tegenwoordig zoveel informatie die niet klopt de wereld in gegooid, dat zij die willen ontkrachten. 

Lees verder onder de advertentie

 

‘Geen slijm maken van lenzenvloeistof’

Ook wil het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meer info geven over al dan niet gevaarlijke stoffen in producten. “Je staat er misschien niet bij stil, maar ook in speelgoed, meubels, vloerbedekking en kleding zitten chemische stoffen”, aldus Joke Herremans, Hoofd afdeling consumenten en productveiligheid van het RIVM. “Ze zorgen ervoor dat dagcrèmes langer houdbaar zijn, laarzen soepel blijven en vingerverf leuke kleuren heeft. Zolang je producten gewoon gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor je gezondheid. Maar we moeten onze kinderen dus geen slijm laten maken van lenzenvloeistof. Of peuters letters laten schrijven met scheerschuim. Daar zijn deze producten niet voor bedoeld en dat kan onveilig zijn.”

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Artsen waarschuwen voor kleine batterijen: ‘Levensgevaarlijk voor kinderen’ >

 

Waarzitwatin.nl

In sommige situaties, bijvoorbeeld als je zwanger bent, kleine kinderen hebt of gaat klussen wil je misschien weten welke chemische stoffen in producten zitten. Op waarzitwatin.nl wordt uitgelegd welke chemische stoffen dat zijn en wat je kunt doen als je een stof wilt vermijden. Op de homepage kun je kiezen voor persoonlijke situaties zoals ‘Ik ben zwanger’ en meer informatie vinden over producten en stoffen die van toepassing zijn op de jouw situatie. Ook vind je er er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven. Herremans: “We willen helemaal niet pretenderen dat we de absolute wijsheid in pacht hebben, of elke discussie ontkrachten. We laten zien wat we weten, op basis van de huidige stand van de wetenschap: onafhankelijk en eerlijk.”

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken