Is houten speelgoed veiliger dan plastic speelgoed? En mag je anti muggenmelk met DEET gebruiken bij jonge kinderen? Antwoord op deze, én nog veel meer vragen vind je op waarzitwatin.nl: een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees verder onder de advertentie
Het doel van deze website is geruchten over verschillende producten de wereld uithelpen op basis van wetenschappelijke inzichten. Want ‘van deodorant kun je borstkanker krijgen’ tot ‘er zit asbest in tampons’: er wordt tegenwoordig zoveel informatie die niet klopt de wereld in gegooid, dat zij die willen ontkrachten.
Lees verder onder de advertentie
‘Geen slijm maken van lenzenvloeistof’
Ook wil het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meer info geven over al dan niet gevaarlijke stoffen in producten. “Je staat er misschien niet bij stil, maar ook in speelgoed, meubels, vloerbedekking en kleding zitten chemische stoffen”, aldus Joke Herremans, Hoofd afdeling consumenten en productveiligheid van het RIVM. “Ze zorgen ervoor dat dagcrèmes langer houdbaar zijn, laarzen soepel blijven en vingerverf leuke kleuren heeft. Zolang je producten gewoon gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor je gezondheid. Maar we moeten onze kinderen dus geen slijm laten maken van lenzenvloeistof. Of peuters letters laten schrijven met scheerschuim. Daar zijn deze producten niet voor bedoeld en dat kan onveilig zijn.”
In sommige situaties, bijvoorbeeld als je zwanger bent, kleine kinderen hebt of gaat klussen wil je misschien weten welke chemische stoffen in producten zitten. Op waarzitwatin.nl wordt uitgelegd welke chemische stoffen dat zijn en wat je kunt doen als je een stof wilt vermijden. Op de homepage kun je kiezen voor persoonlijke situaties zoals ‘Ik ben zwanger’ en meer informatie vinden over producten en stoffen die van toepassing zijn op de jouw situatie. Ook vind je er er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven. Herremans: “We willen helemaal niet pretenderen dat we de absolute wijsheid in pacht hebben, of elke discussie ontkrachten. We laten zien wat we weten, op basis van de huidige stand van de wetenschap: onafhankelijk en eerlijk.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.