Last van zwangerschapsmisselijkheid? Dit kun je eraan doen

zwangerschapsmisselijkheid Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Sommigen merken er niets van, maar de meeste zwangere vrouwen moeten er toch echt aan geloven: misselijkheid. Wat kun je eraan doen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Misselijk zijn is één van de vele zwangerschapskwaaltjes. Niet iedere vrouw heeft er last van, maar het gros van de zwangeren wel: acht op de tien. Het komt voornamelijk voor in het eerste trimester, als je lichaam op volle kracht bezig is om de organen van je baby aan te leggen. Meestal begint het tussen de vierde en zevende week en is de piek rond de negende week. Vaak worden de klachten na het eerste trimester minder.

Lees verder onder de advertentie

Wat merk je?

Een misselijk gevoel, dat is duidelijk. Maar de mate verschilt per vrouw. De een is de hele dag misselijk, de ander heeft er alleen een paar uur last van. Bij veel vrouwen speelt de kwaal vooral ’s ochtends op, waardoor het ook wel ochtendmisselijkheid wordt genoemd.

Lees verder onder de advertentie

De oorzaak is overigens niet bekend. Het zwangerschapshormoon zou een rol spelen; zeker als je meer van dit hormoon in je lichaam hebt zitten. Krijg je een meerling, dan kun je meer last hebben van misselijkheid. Ook kan het in de familie zitten. Heb je er veel last van, dan is de kans groot dat je het ook weer hebt tijdens een volgende zwangerschap.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende trucjes om de misselijkheid te verminderen. Maar ook hier geldt: of dit werkt, en in welke mate, verschilt sterk per vrouw. Het is in elk geval het proberen waard.

  • Zoek uit wat voor eten en drinken je het beste verdraagt
  • Neem van alles kleine hoeveelheden; liever een paar keer per dag een beetje, dan drie keer grote maaltijden
  • Pak je rust. Vermoeidheid kan misselijkheid verergeren
  • Gember zou bij veel vrouwen helpen. Denk aan een gemberkoekje, thee of tabletten
  • Acupressuur (druk rondom acupunctuur-punten in je lichaam) kan misselijkheid verminderen
  • Medicatie kan helpen, maar overleg eerst met je huisarts of verloskundige

Extreme misselijkheid

Ongeveer twee procent van de zwangere vrouwen heeft last van een zeer ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, waarbij ze bijna niets kunnen binnenhouden. Dit wordt hyperemesis gravidarum (HG) genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Bij Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEHG) kun je terecht voor hulp en contact met andere vrouwen die dit meemaken.

Bron: Thuisarts

Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken