Om 19:00 uur naar bed? Maar dan begint de kinderdisco! Menig ouder zal zich erin herkennen: de bedtijden van thuis aanhouden, dat lukt op vakantie niet. Hoe erg is dat eigenlijk?
Lees verder onder de advertentie
Het is vakantie! De scholen zijn dicht, de wekker gaat in de kast en er mag uitgeslapen worden. Dan mogen die bedtijden ’s avonds ook wat minder strikt, toch?
Kinderarts en slaapdeskundige Nicole Wolters van topklinisch ziekenhuis ZGT vindt van wel. Vakantie vraagt om een ander ritme en een reis naar het buitenland al helemaal, vertelt ze aan het AD. Nederlandse kinderen blijken dan ook veel vroeger naar bed te gaan dan Zuid-Europese kinderen. Wolters legt uit: “In Zuid-Europese landen is dat tijdstip veel later. Daar houden mensen siësta, bij ons bekend als een middagdutje. Het levensritme is daar heel anders.”
Lees verder onder de advertentie
Regelmaat is niet zaligmakend
In Nederland gaan kinderen vaak rond 19:00 uur naar bed. Sommige ouders houden dat tijdstip op vakantie nog steeds aan. In veel gevallen is dat niet nodig, zegt Wolters. “Kijk gewoon wat het kind nodig heeft en dat is al uitdagend genoeg. Regelmaat is goed, maar niet zaligmakend”, legt ze uit. “Buiten de schooltijden om een ander ritme aanhouden is helemaal niet erg, zoals nu in de vakantie. Want juist in tijden dat kinderen naar school gaan wordt het ritme bepaald door school en dat hoeft de komende weken even niet.”
Lees verder onder de advertentie
Wat heeft je kind nodig?
Volgens haar houden ouders sowieso vaak te krampachtig vast aan regels: “Een jonger kind in het gezin kan wel minder slaap nodig hebben dan een ouder kind en toch zien we dat veel ouders om ‘hiërarchische redenen’ vasthouden aan het oudste kind dat het langst op mag blijven.” Maar hoe doe je dat dan, kijken wat je kind nodig heeft? Simpel, zegt ze: “Een kind heeft voldoende slaap gehad als het ’s ochtends spontaan en uitgerust wakker wordt en overdag goed functioneert.”
Lees verder onder de advertentie
Flexibele bedtijd is beter
Ben jij nou zo’n ouder die zweert bij een bedtijd van 19:00 uur? In dit artikel leggen Nicole Wolters en kinderarts en slaapexpert Dominique Stumpel van het SEIN Expertisecentrum voor Slaapgeneeskunde uit waarom een flexibelere bedtijd beter is.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag