Later naar bed in de vakantie? Dat kan prima, zegt deze kinderarts

03.08.2024 09:00
slapen slapen kinderen in bed Bron: Pexels

Om 19:00 uur naar bed? Maar dan begint de kinderdisco! Menig ouder zal zich erin herkennen: de bedtijden van thuis aanhouden, dat lukt op vakantie niet. Hoe erg is dat eigenlijk?

Het is vakantie! De scholen zijn dicht, de wekker gaat in de kast en er mag uitgeslapen worden. Dan mogen die bedtijden ’s avonds ook wat minder strikt, toch?

Lees ook – Vroeg naar bed? Experts vinden dat Nederlandse kinderen flexibelere bedtijden nodig hebben

Later naar bed in de vakantie

Kinderarts en slaapdeskundige Nicole Wolters van topklinisch ziekenhuis ZGT vindt van wel. Vakantie vraagt om een ander ritme en een reis naar het buitenland al helemaal, vertelt ze aan het AD. Nederlandse kinderen blijken dan ook veel vroeger naar bed te gaan dan Zuid-Europese kinderen. Wolters legt uit: “In Zuid-Europese landen is dat tijdstip veel later. Daar houden mensen siësta, bij ons bekend als een middagdutje. Het levensritme is daar heel anders.”

Regelmaat is niet zaligmakend

In Nederland gaan kinderen vaak rond 19:00 uur naar bed. Sommige ouders houden dat tijdstip op vakantie nog steeds aan. In veel gevallen is dat niet nodig, zegt Wolters. “Kijk gewoon wat het kind nodig heeft en dat is al uitdagend genoeg. Regelmaat is goed, maar niet zaligmakend”, legt ze uit. “Buiten de schooltijden om een ander ritme aanhouden is helemaal niet erg, zoals nu in de vakantie. Want juist in tijden dat kinderen naar school gaan wordt het ritme bepaald door school en dat hoeft de komende weken even niet.”

Wat heeft je kind nodig?

Volgens haar houden ouders sowieso vaak te krampachtig vast aan regels: “Een jonger kind in het gezin kan wel minder slaap nodig hebben dan een ouder kind en toch zien we dat veel ouders om ‘hiërarchische redenen’ vasthouden aan het oudste kind dat het langst op mag blijven.” Maar hoe doe je dat dan, kijken wat je kind nodig heeft? Simpel, zegt ze: “Een kind heeft voldoende slaap gehad als het ’s ochtends spontaan en uitgerust wakker wordt en overdag goed functioneert.”

Flexibele bedtijd is beter

Ben jij nou zo’n ouder die zweert bij een bedtijd van 19:00 uur? In dit artikel leggen Nicole Wolters en kinderarts en slaapexpert Dominique Stumpel van het SEIN Expertisecentrum voor Slaapgeneeskunde uit waarom een flexibelere bedtijd beter is.

Bron: AD

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.