In samenwerking met Kek Mama

Lekker (voor)lezen: dít is de Prentenboek Top 10

voorlezen prentenboek top 10
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

De Prentenboek top 10 wordt elk jaar samengesteld door bibliotheken, boekwinkels en het onderwijs om je te helpen bij het kiezen van een voorleesboek. We zetten de Top 10 van dit jaar op een rij én geven meteen een paar fijne tips waarmee je van voorlezen een feestje maakt.

Lees verder onder de advertentie

Samen met je kind op de bank een verhaal lezen en plaatjes bekijken is niet alleen gezellig en belangrijk voor de taalontwikkeling, het stimuleert ook nog eens de fantasie en concentratie van je kind. Al met 15 minuten per dag maak je van de voorleesmomenten een gezellig en vertrouwd vast ritueel. Kies daarvoor de tijd die jou goed uitkomt: lekker rustig ’s morgens vroeg, ’s middags samen op de bank, tijdens de zwemles van broer of zus of voor het slapen gaan.

Lees verder onder de advertentie

1. Een boek kiezen

Ga er maar aan staan, een boek kiezen in de boekhandel of bibliotheek terwijl er honderden titels staan. Hoe je dat doet? Kies een boek dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind: ben je zwanger en krijgt je kind een broertje of zusje, of probeer je je peuter zindelijk te maken? Andere belangrijke thema’s, zoals tandenpoetsen en naar schoolgaan, zijn ook dankbare voorlees onderwerpen. Veel bibliotheken en boekhandels hebben de boeken per thema bij elkaar staan. Vind je het dan nog steeds lastig kiezen, dan kun je altijd om leuke tips vragen aan de medewerkers.

Lees verder onder de advertentie

 

2. Voorlezen met stemmetjes

In prentenboeken staan vaak veel korte teksten. Het is niet persé nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan begrijpt je kind ook goed wie er in het boek iets zegt. Maar het mág natuurlijk wel.

Lees verder onder de advertentie

 

3. Voorspel het samen

Stel vragen tijdens het voorlezen aan je kind: hoe denkt hij dat het verhaal verder gaat? Wat zou hij zelf doen? Is nog goed voor z’n ontwikkeling ook, want zo krijgt je kind direct een lesje ‘probleem oplossen’ voor in zijn dagelijks leven.

Lees verder onder de advertentie

 

4. Moeilijke woorden

Kom je een moeilijk woord tegen? Wijs je kind het plaatje aan of gebruik een vervangend woord. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt hartstikke goed bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Lees verder onder de advertentie

 

5. Nóg een keer

Grote kans dat je het lievelingsverhaal van je kind al 31.755 keer hebt voorgelezen. Geen punt. Voor je kind nog steeds hartstikke leuk en ook nog eens goed om zo te leren details op te merken. Je kunt steeds over iets anders ‘napraten’, om het spannend te houden. Kies daarvoor bijvoorbeeld telkens een ander thema: wie is de hoofdpersoon, vraag hoe het afloopt of stel de vraag of je kind het zelf wel eens heeft meegemaakt.

Inspiratie nodig?

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2020. Naast winnaar Moppereend hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de leukste Prentenboek Top 10 vormen:

·       Spelen tot het donker wordt (Querido)
Hans Hagen, Marit Törnqvist, MoniqueHagen

·       Moppereend (Lemniscaat)
Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens

·       De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers)
Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris 

·       Deze ridder zegt NEE (Gottmer)
Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera

·       Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer)
Marjet Huiberts en Carmen Saldaña 

·       Van 1 tot 10 (Gottmer)
Mies van Hout

·       Zó moe en toch klaarwakker  (Hoogland & Van Klaveren)
Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg

·       De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) 
Pim Lammers en Milja Praagman      

·       De grote vijf (Clavis)
Bella Makatinien Judi Abbot 

·       Otto groot, Otto klein (Lannoo)
Tom Schamp

 

Meest bekeken