Na de zomervakantie hebben leraren vaak wekenlang nodig om hun leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. Daarom adviseren ze ouders om, ook in de vakantie, samen te blijven oefenen met lezen, rekenen en schrijven.
Lees verder onder de advertentie
“Zeker 70 procent van de leerlingen in de klas heeft na de zomer behoorlijk wat herhaling nodig”, vertelt Annette Heermans, juf van groep 4, aan het AD.
Lees verder onder de advertentie
Complete lessen vergeten
Ze kennen de tafels niet meer, lezen langzamer of zijn complete lessen van vóór de vakantie vergeten. Ook schooldirecteuren vinden dit een probleem. Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Scholen zien die zes weken vrij als een onderbreking in de continuïteit van het leren. Dan vragen ze ouders om zelf met de kinderen te werken.”
Ouders reageren verdeeld. Zo noemt een moeder het op LINDAnieuws.nl ‘flauwekul’. “Lekker de vakantietijd met je kinderen optimaal besteden. Weg met de telefoons en iPads en samen dingen DOEN. Daar leren kinderen pas van.” Een andere moeder snapt het probleem wel. “Maar oefenen kan ook spelenderwijs, toch? Papa of mama helpen met boodschappen doen en fruit wegen, je ijsje afrekenen op vakantie, een keer de tafels oefenen onderweg in de auto, een spelletje met sommen tijdens de afwas op de camping of een verhaaltje (voor)lezen voordat je naar bed gaat: neem dat stampen niet zo letterlijk.”
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.