Het ene kind is woest dat je al die tijd hebt gelogen, het andere zegt: ‘Joh, dat wist ik al lang, maar ik wilde gewoon cadeautjes.’ Hoeveel kwaad kan het nu echt, dat we liegen tegen onze kinderen over Sinterklaas?
Lees verder onder de advertentie
“Gebruiken we niet altíjd veel leugentjes in de opvoeding?”, vraagt orthopedagoog-generalist Fiona Craenen zich af. Denk aan de tandenfee, of dat de snack die je voor jezelf wilt ‘pittig’ is. Maak het verhaal niet groter dan het is, dan kun je kinderen later ook uitleggen dat het bij de opvoeding en ontwikkeling hoort. Het is een mooi verhaal dat aansluit bij het magisch denken van een kind, en daar is niets mis mee.”
Lees verder onder de advertentie
Chantagemiddel
Wat je volgens Fiona nooit moet doen, is Sinterklaas gebruiken als chantagemiddel. “Een echte don’t is dreigen dat je kind mee moet in de zak, als hij niet doet wat jij wilt, of zeggen dat hij anders geen cadeautje krijgt. Het maakt je kind alleen maar bang, en doet nog onrecht aan het hele sinterklaasfeest ook.”
Wanneer je kind weet dat Sinterklaas niet bestaat, kun je ook het ware verhaal vertellen, stelt Fiona. “Het is immers niet compleet verzonnen, het komt echt ergens vandaan.” Een deuk in hun vertrouwen zullen ze na de openbaring daardoor niet zo snel oplopen, denkt ze. “Zolang je het maar kunt uitleggen.”
Lees verder onder de advertentie
O, mocht je kind zélf actief vragen stellen omdat hij twijfelt aan zijn geloof, overtuig je kind dan niet met de ‘leugen’, vindt Fiona. “Vraag wat ze zelf denken. Als de tijd rijp is, kun je het beter eerlijk vertellen, dan dat je ze om de tuin leidt; dan zijn ze klaar voor de waarheid.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag