Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Het is een eeltknobbel die voornamelijk tussen de tenen voorkomt en behoorlijk pijn kan doen bij het lopen. Hier lees je hoe je kind er weer vanaf komt.
Lees verder onder de advertentie
Een likdoorn is eigenlijk een stuk eelt met een pit. Hij ontstaat door een verhoogde druk op een gedeelte van de voet. Bijvoorbeeld omdat je kind te strakke schoenen draagt of schoeisel dat niet goed past. Ook overgewicht kan een rol spelen of een veranderde stand van de voeten of de tenen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een likdoorn?
Je kind kan op zijn voeten ook een wrat hebben. Het verschil zit ‘m in de kern: bij een wrat zijn kleine, zwarte puntjes te zien en bij een likdoorn niet. Verder herken je de likdoorn aan zijn wit-grijze of geel-bruine kleur. Ook zie je vaak een zwelling en een rode huid rondom de likdoorn.
Een likdoorn bevindt zich vaak bovenop de tenen, maar ook aan de buitenkant van de kleine teen. Verder kunnen ze verschijnen op de voetzool of op de bal van de voet.
Als je kind een likdoorn heeft, hoeft hij daar geen last van te hebben. Maar in veel gevallen zijn likdoorns pijnlijk, vooral bij het lopen. Ze kunnen voor een pijnscheut zorgen bij iedere stap.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Er zijn likdoornpleisters te koop, die zorgen voor minder druk op de likdoorn. Ook kun je je kind regelmatig een voetbad met soda laten nemen, zodat de huid zachter wordt en je het eelt op zijn voeten kunt verwijderen.
Lees verder onder de advertentie
Heeft je kind veel last van de likdoorns of krijg je ze zelf niet weg, ga dan langs de huisarts. Die kan een zalf voorschrijven die de likdoorn verweekt, waarna je ‘m zelf kunt afschaven of afschuren.
Om likdoorns zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je kind schoenen draagt die goed passen en vooral niet te klein zijn. Ook een steunzool kan helpen, die de druk op bepaalde plaatsen van de voet vermindert.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]