Hebben twee linkshandige ouders een grotere kans op een linkshandig kind? En hebben tweelingen altijd dezelfde voorkeurshand? Wij leggen je alles uit over de genetische bepaling van links- en rechtshandigheid.
Lees verder onder de advertentie
Als je een gokje moet wagen over wat de voorkeurshand van je kind wordt, dan raden we je met klem aan om rechts te roepen. Zo’n 88% van de mensen is rechtshandig, dus statistisch gezien is die kans het grootst. Zo’n 10% is linkshandig en de rest van de mensen gebruikt beide handen even veel. We gaan nog even door met de percentages. De kans dat twee linkshandige ouders samen een linkshandig kind krijgen is 26%. De kans op een rechtshandig kind is dus zelfs in dat geval vele malen groter. De kans dat twee rechtshandige ouders een linkshandig kind krijgen is 10%.
Lees verder onder de advertentie
Erfelijkheid bij links- en rechtshandigheid
Er speelt dus wel iets van erfelijkheid mee, maar het bepaalt niet alles. Dat zien we ook terug aan tweelingen. Zo kunnen eeneiige tweelingen bestaan uit één linkshandig kind en één rechtshandig kind. Dat is zelfs bij 23% van de eeneiige tweelingen het geval. Hierin zien we dat genen minder directe invloeden hebben op voorkeurshanden dan op bijvoorbeeld iets als oogkleur. Eeneiige tweelingen hebben namelijk altijd dezelfde kleur ogen.
Lees verder onder de advertentie
Andere invloeden
De knappe koppen van Quest spraken met Carolien de Kovel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Zij legt uit dat sommige aspecten rondom links- en rechtshandigheid ook in de wetenschap nog een raadsel zijn: “Of je ogen blauw of bruin zijn, wordt bepaald door één gen, terwijl je dominante hand wordt beïnvloed door tientallen tot honderden genen. Daarvan zijn er nu twee geïdentificeerd.” En dus niet alleen genen spelen mee. Ze noemt het ‘een optelsom van veel kleine genetische en andere invloeden’. Maar ook over die andere invloeden is nog veel onbekend. “Opvallend is wel dat kinderen met een laag geboortegewicht, of na een bevalling met stuitligging of keizersnede, een grotere kans hebben om links te worden.”
Lees verder onder de advertentie
Jongens versus meisjes
Daarnaast zijn jongens vaker linkshandig dan meisjes. Het gaat om 14% van de jongens tegenover 10% van de meisjes. De Kovel legt uit: “Dat komt misschien door hormonen. Wetenschappers denken in elk geval dat rechts de standaard is en dat je handvoorkeur door afwijkende omstandigheden kan opschuiven naar links.”
Lees verder onder de advertentie
Allang geen afwijking meer
Een afwijking? Zo zien we linkshandigheid natuurlijk allang niet meer. Vroeger was dat wel zo en werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Tegenwoordig is dat heel anders en zijn er veel hulpmiddelen om linkshandige kinderen een handje te helpen. Wij vertellen je hoe jij als ouder je linkshandige kind het beste kunt ondersteunen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.