Is het erfelijk bepaald of je kind links- of rechtshandig is?

13.07.2024 09:33
Beeld: Getty Beeld: Getty

Hebben twee linkshandige ouders een grotere kans op een linkshandig kind? En hebben tweelingen altijd dezelfde voorkeurshand? Wij leggen je alles uit over de genetische bepaling van links- en rechtshandigheid.

Als je een gokje moet wagen over wat de voorkeurshand van je kind wordt, dan raden we je met klem aan om rechts te roepen. Zo’n 88% van de mensen is rechtshandig, dus statistisch gezien is die kans het grootst. Zo’n 10% is linkshandig en de rest van de mensen gebruikt beide handen even veel. We gaan nog even door met de percentages. De kans dat twee linkshandige ouders samen een linkshandig kind krijgen is 26%. De kans op een rechtshandig kind is dus zelfs in dat geval vele malen groter. De kans dat twee rechtshandige ouders een linkshandig kind krijgen is 10%.

Er speelt dus wel iets van erfelijkheid mee, maar het bepaalt niet alles. Dat zien we ook terug aan tweelingen. Zo kunnen eeneiige tweelingen bestaan uit één linkshandig kind en één rechtshandig kind. Dat is zelfs bij 23% van de eeneiige tweelingen het geval. Hierin zien we dat genen minder directe invloeden hebben op voorkeurshanden dan op bijvoorbeeld iets als oogkleur. Eeneiige tweelingen hebben namelijk altijd dezelfde kleur ogen.

Andere invloeden

De knappe koppen van Quest spraken met Carolien de Kovel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Zij legt uit dat sommige aspecten rondom links- en rechtshandigheid ook in de wetenschap nog een raadsel zijn: “Of je ogen blauw of bruin zijn, wordt bepaald door één gen, terwijl je dominante hand wordt beïnvloed door tientallen tot honderden genen. Daarvan zijn er nu twee geïdentificeerd.” En dus niet alleen genen spelen mee. Ze noemt het ‘een optelsom van veel kleine genetische en andere invloeden’. Maar ook over die andere invloeden is nog veel onbekend. “Opvallend is wel dat kinderen met een laag geboortegewicht, of na een bevalling met stuitligging of keizersnede, een grotere kans hebben om links te worden.”

Jongens versus meisjes

Daarnaast zijn jongens vaker linkshandig dan meisjes. Het gaat om 14% van de jongens tegenover 10% van de meisjes. De Kovel legt uit: “Dat komt mis­schien door hormonen. Wetenschappers denken in elk geval dat rechts de standaard is en dat je hand­voorkeur door afwijkende omstandig­heden kan opschuiven naar links.”

Allang geen afwijking meer

Een afwijking? Zo zien we linkshandigheid natuurlijk allang niet meer. Vroeger was dat wel zo en werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Tegenwoordig is dat heel anders en zijn er veel hulpmiddelen om linkshandige kinderen een handje te helpen. Wij vertellen je hoe jij als ouder je linkshandige kind het beste kunt ondersteunen.

Bron: Quest

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.