Aan deze signalen merk je al op jonge leeftijd of je kind links- of rechtshandig wordt

01.08.2024 09:00
Beeld: Getty Beeld: Getty

Wist je dat maar 10 procent van de wereldbevolking linkshandig is? En dat de kans dat twee linkshandige ouders een linkshandig kind krijgen ook maar 26 procent is? Goed, als je er geld op moet inzitten, gok dan maar dat je kinds rechtshandig wordt. Die kans is immers het grootst. Maar hoe kun je aan je kind zien of-ie links- of rechtshandig zal worden?

Pas als je kind zes jaar oud is, kun je echt zien of hij links- of rechtshandig is. Voor die tijd zijn er wel al signalen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Baby’s

Tijdens de eerste maanden doen baby’s vaak het meeste met hun rechterhandje. Dit zou te maken hebben met het feit dat baby’s in de buik meestal met hun rechterkant tegen de buikwand liggen, waardoor ze daar meer prikkels ontvangen en die kant beter ontwikkelen. Na loop van tijd gaan baby’s beide handen ontwikkelen. Als je baby een voorkeurshand heeft, is het juist goed om ‘m te stimuleren om zijn andere hand ook te gebruiken, zodat die spieren even sterk worden.

Als peuter kan je kind al een duidelijke voorkeurshand laten zien, maar pas op: nog tot het zesde jaar kan je kind van voorkeurshand wisselen. De volgende signalen laten zien welke hand de voorkeurshand van je kind is:

  • Je kind gebruikt steeds dezelfde hand om voorwerpen te pakken en aan te wijzen.
  • Bij het spelen gebruikt je kind steeds dezelfde hand bij bijvoorbeeld het bouwen met blokken, het maken van puzzels en het tekenen.
  • Je kind gebruikt tijdens het lezen steeds dezelfde hand om een bladzijde om te slaan.
  • Je kind gebruikt steeds dezelfde hand om te zwaaien.
  • Je kind stopt deze hand vaker in zijn mond.
  • Tijdens het eten pakt je kind het bestek steeds met dezelfde hand.
  • Als je je kind iets aangeeft in de andere hand, dan pakt hij het over met zijn voorkeurshand.

Testjes

Er zijn ook leuke testjes die je kunt doen om te zien of je kind links- of rechtshandig is:

  • Leg een speeltje voor je kind, precies in het midden. Zo kun je zien met elke hand je kind het oppakt.
  • Laat je kind door een leeg wc-papierrolletje kijken. Met welk oog kijkt hij erdoorheen? Dat is waarschijnlijk de kant van zijn voorkeurshand.
  • Kijk in welke richting je kind roert tijdens het eten. Linkshandige kinderen roeren tegen de klok in, rechtshandige kinderen roeren met de klok mee.
  • Als je kind kan staan, kun je een bal naar hem toe rollen en kijken met welk been hij de bal schopt. Linkshandige kinderen schoppen met hun linkerbeen, rechtshandige kinderen met rechts.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.