Logeerpartijtje: 10 tips voor het eerste slaapfeestje van je kind

13.09.2024 19:00

Het eerste slaapfeestje van je kind – een mijlpaal waar je je op verheugt, maar waar je misschien ook een beetje zenuwachtig van wordt. Want hoe houd je een stel overenthousiaste kids de hele avond in toom, en zorg je ervoor dat ze uiteindelijk ook echt slapen? Nou, zo!

1. Kies de juiste gasten

De gouden regel: less is more. Begin klein, met één of twee vrienden waar je kind zich helemaal op zijn gemak bij voelt. Zo blijft het overzichtelijk voor jou én voor je mini, en is de kans op drama aanzienlijk kleiner. Dit is geen schoolreisje, maar een knus logeerpartijtje.

2. Maak het niet te lang

Het is slim om het feestje niet te lang te laten duren. Start bijvoorbeeld na het avondeten, zodat iedereen thuis nog rustig heeft gegeten. Plan een simpel, gezellig ontbijt de volgende ochtend en reken erop dat de ouders hun kroost uiterlijk om 10:00 uur weer komen ophalen. Lang genoeg voor pret, kort genoeg om de schade te beperken.

3. Houd je aan een planning

Kinderen houden van structuur. Denk dus aan een klein plannetje: spelletjes, film kijken, pyjamadansfeestje – whatever works. Maar, laat wat ruimte voor improvisatie. Werkt een spelletje of een activiteit niet? Laat het los en verplaats je naar het volgende item op de lijst. Het belangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben, zonder al te veel druk.

4. Kies een film die iedereen leuk vindt

Vermijd discussies door de film van tevoren samen met je kind uit te kiezen. Iets luchtigs, liefst iets dat ze al kennen, zodat ze niet allemaal hyper worden van de spanning.

Wellicht zit hier een leuke film tussen – Welke kinderfilms komen uit in 2024?

5. Verzamel de matrassen en kussens

Geen logeerpartijtje zonder een goede oude matrassensleep. Heb je een logeerkamer? Top! Zo niet, maak een camping in de woonkamer of de slaapkamer van je kind. Zorg voor een overvloed aan dekens en kussens en laat ze lekker hun eigen hutten bouwen. Verzin een grappig slaapritueel, zoals een kampvuurverhaal of slaapmaskers.

6. Bereid je voor op… chaos

Zet je schrap. Het zal rommelig worden. Dat moet je accepteren. Snacks worden gemorst, kussengevechten lopen uit de hand en de bedtijd schuift misschien een beetje op. Maar hé, dat is oké. Het hoort erbij. Zolang je de grote lijnen in de gaten houdt (zoals geen suikerbommetjes om half 11), komt alles goed.

7. Snack slim

Houd snacks simpel en niet te suikerrijk. Denk aan popcorn, stukjes fruit, een pizza of wat chips. Wat dacht je van deze late night snacks?

Een thema voor jullie sleepover? – De 10 leukste thema’s voor een kinderfeestje in 2024

8. Zorg voor een back-up plan

Soms zit er een kindje tussen die tóch liever naar huis wil. Zorg ervoor dat je altijd een back-up plan hebt met de ouders van de kinderen: even bellen, kalmeren, en als het echt niet gaat, gewoon laten ophalen. Geen zorgen, het is normaal en hoort er een beetje bij.

9. De volgende ochtend

De volgende ochtend is iedereen wat… laten we zeggen: vermoeid. Dus geen gecompliceerde brunches of hectische uitjes. Een paar pannenkoeken of croissants, wat vruchtensap en klaar. Daarna mogen ze nog even spelen, en voor je het weet staan de ouders alweer op de stoep. Jij kunt dan eindelijk je voeten omhoog gooien (en misschien even een dutje doen).

10. En de belangrijkste tip: geniet!

Het is misschien druk, chaotisch en af en toe overweldigend, maar het eerste slaapfeestje is ook een speciaal moment.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.