Het eerste slaapfeestje van je kind – een mijlpaal waar je je op verheugt, maar waar je misschien ook een beetje zenuwachtig van wordt. Want hoe houd je een stel overenthousiaste kids de hele avond in toom, en zorg je ervoor dat ze uiteindelijk ook echt slapen? Nou, zo!
Lees verder onder de advertentie
1. Kies de juiste gasten
De gouden regel: less is more. Begin klein, met één of twee vrienden waar je kind zich helemaal op zijn gemak bij voelt. Zo blijft het overzichtelijk voor jou én voor je mini, en is de kans op drama aanzienlijk kleiner. Dit is geen schoolreisje, maar een knus logeerpartijtje.
Lees verder onder de advertentie
2. Maak het niet te lang
Het is slim om het feestje niet te lang te laten duren. Start bijvoorbeeld na het avondeten, zodat iedereen thuis nog rustig heeft gegeten. Plan een simpel, gezellig ontbijt de volgende ochtend en reken erop dat de ouders hun kroost uiterlijk om 10:00 uur weer komen ophalen. Lang genoeg voor pret, kort genoeg om de schade te beperken.
Lees verder onder de advertentie
3. Houd je aan een planning
Kinderen houden van structuur. Denk dus aan een klein plannetje: spelletjes, film kijken, pyjamadansfeestje – whatever works. Maar, laat wat ruimte voor improvisatie. Werkt een spelletje of een activiteit niet? Laat het los en verplaats je naar het volgende item op de lijst. Het belangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben, zonder al te veel druk.
Lees verder onder de advertentie
4. Kies een film die iedereen leuk vindt
Vermijd discussies door de film van tevoren samen met je kind uit te kiezen. Iets luchtigs, liefst iets dat ze al kennen, zodat ze niet allemaal hyper worden van de spanning.
Geen logeerpartijtje zonder een goede oude matrassensleep. Heb je een logeerkamer? Top! Zo niet, maak een camping in de woonkamer of de slaapkamer van je kind. Zorg voor een overvloed aan dekens en kussens en laat ze lekker hun eigen hutten bouwen. Verzin een grappig slaapritueel, zoals een kampvuurverhaal of slaapmaskers.
Lees verder onder de advertentie
6. Bereid je voor op… chaos
Zet je schrap. Het zal rommelig worden. Dat moet je accepteren. Snacks worden gemorst, kussengevechten lopen uit de hand en de bedtijd schuift misschien een beetje op. Maar hé, dat is oké. Het hoort erbij. Zolang je de grote lijnen in de gaten houdt (zoals geen suikerbommetjes om half 11), komt alles goed.
Lees verder onder de advertentie
7. Snack slim
Houd snacks simpel en niet te suikerrijk. Denk aan popcorn, stukjes fruit, een pizza of wat chips. Wat dacht je van deze late night snacks?
Soms zit er een kindje tussen die tóch liever naar huis wil. Zorg ervoor dat je altijd een back-up plan hebt met de ouders van de kinderen: even bellen, kalmeren, en als het echt niet gaat, gewoon laten ophalen. Geen zorgen, het is normaal en hoort er een beetje bij.
9. De volgende ochtend
De volgende ochtend is iedereen wat… laten we zeggen: vermoeid. Dus geen gecompliceerde brunches of hectische uitjes. Een paar pannenkoeken of croissants, wat vruchtensap en klaar. Daarna mogen ze nog even spelen, en voor je het weet staan de ouders alweer op de stoep. Jij kunt dan eindelijk je voeten omhoog gooien (en misschien even een dutje doen).
10. En de belangrijkste tip: geniet!
Het is misschien druk, chaotisch en af en toe overweldigend, maar het eerste slaapfeestje is ook een speciaal moment.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]