‘Kom, ben je daar nu niet een beetje te oud voor?’ Sommige ouders maken zich zorgen als hun oudere kind nog steeds met een teddybeer of knuffeldekentje slaapt. Nergens voor nodig, zegt blogger Elizabeth.
Lees verder onder de advertentie
De middelste zoon van Scary Mommy-schrijfster Elizabeth Broadbent liep lange tijd met een aftands knuffelmonster. En dat is niet uniek: zo vond Elizabeth cijfers van The Guardian waaruit blijkt dat 70 procent van de kinderen een sterke band heeft met een knuffeldier. En daar is niets gênants aan, zegt de blogger: ‘Sterker nog, volgens een studie in Child Psychiatry and Human Development hebben kinderen die sterk gehecht zijn aan een ‘transitie object’ (oftewel een knuffelbeest of iets dergelijks) ook een betere en stabiele hechting met hun moeder dan kinderen zónder transitie object.’
Volgens de blogger hebben de knuffelbeesten nog meer nut: ‘Teddyberen en dekentjes hebben bewezen dat ze kleine kinderen helpen. Iedereen herkent het wel dat je kind zijn knuffeltje mee wil nemen naar het dagverblijf (ik herinner me dat ik dat zelf vroeger ook deed). Uit onderzoek blijkt dat deze voorwerpen helpen bij veranderingen en angst verminderen in ‘lichtelijk stressvolle’ situaties. Teddy is er als mama er niet kan zijn. Hoera voor Teddy!’
Lees verder onder de advertentie
Trouwdag
Ook oudere kinderen hebben steun aan hun knuffels, zegt Elizabeth. Laat ze er gewoon mee in bed slapen, zegt ze. Want volgens ander onderzoek zijn kinderen met een favo knuffel niet angstiger of onzekerder dan kinderen die deze spullen niet nodig hebben: ‘Laat ze hun dekentjes, teddyberen of andere knuffels gewoon hebben. Ze zullen hun knuffelbeest heus niet met zich meeslepen als ze later naar het altaar schrijden op hun trouwdag, dus we hoeven ons geen zorgen te maken over verplichte ontwenning. Maar als je kind 15 is en nog steeds onafscheidelijk is van z’n knuffel, dan moet je misschien even een praatje houden. Voor de zekerheid.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.