Na een groeispurt kan alles in de kledingkast ineens te klein zijn – inclusief schoenen. Hoe zit dat nou precies, met de maatvoering bij kinderen? En waar moet je op letten als je nieuwe schoenen koopt voor je kind?
Lees verder onder de advertentie
Te strakke of te grote kinderschoenen zijn niet goed voor de groei van het kindervoet. Daarbij is het handig om te weten wat de schoenmaten per leeftijd zijn, zodat je ongeveer kunt voorspellen hoe lang je kind met een maat doet en wanneer het tijd is om nieuwe schoenen in te slaan.
Lees verder onder de advertentie
Groeispurt
In het begin gaat het groeien vooral hard: de voeten van een baby kunnen in twee maanden tijd gemiddeld wel één schoenmaat groeien. Wanneer een kind ongeveer anderhalf of 2 jaar oud is, groeien de voetjes al iets minder snel: gemiddeld één schoenmaat in vier tot zes maanden.
Je kunt relatief makkelijk zelf de voeten van je kind meten. Zet daarvoor een voet op een vel papier. Teken vervolgens met een potlood een streepje achter de hak en aan de voorkant tegen de langste teen. Meet nu in centimeters de afstand van de streepjes tot elkaar. Zoek het aantal centimeters in de kinderschoenen maattabel die het dichtst bij het opgemeten resultaat komen:
Lees verder onder de advertentie
Voorbeeld: de afstand tussen de streep van de hak en de teen is 15,2 centimeter. Dan ligt 15 centimeter het dichtst bij het getal, en komt dat dus uit op maat 24. Twijfel je tussen twee maten? Rond dan af naar boven. Maar meer niet: de maten in de tabel zijn inclusief groeiruimte.
Om te kijken of een kind uit een schoen is gegroeid, wordt vaak gekeken naar de achtergelaten voetafdruk op het zooltje. Dit is misleidend, want de voetafdruk zal nooit tot aan het einde van het zooltje komen. Het centrum van de tenen veroorzaakt de afdruk en niet het uiteinde. Dit geeft dus een verkeerd beeld van de overgebleven groeiruimte. Voor een goed beeld van de groeiruimte is het beter om de voeten op de uitneembare binnenzooltjes te plaatsen en te kijken naar de overgebleven ruimte op de zooltjes. Het is hierbij belangrijk dat je kind rechtop staat en daardoor een volle spreidstand van de voet heeft.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijkste eisen
Kindervoeten kunnen zich alleen goed ontwikkelen in schoenen die goed passen. De juiste schoenmaat is daarom enorm belangrijk. Let bij het meten en kopen van kinderschoenen vooral op:
Een goede pasvorm
Flexibiliteit
Ondersteuning
De schoenen moeten voldoende lang, breed en hoog zijn, zodat baby- en kindervoeten vrij kunnen buigen en bewegen. Te kleine en te strakke schoenen zijn funest voor een goede voetontwikkeling, omdat de voetspieren dan geen ruimte hebben om te bewegen. Te grote schoenen kunnen er juist voor zorgen dat kinderen struikelen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen