Het hoort er bij en is onschuldig, maar waterpokken kunnen wel vervelend zijn voor je kind. Hoe ga je ermee om? En wat mag je kind allemaal wel of niet?
Lees verder onder de advertentie
Waterpokken is een besmettelijke vlekjesziekte. Na één of twee dagen ontstaan er rode vlekjes op de huid en die plekjes kunnen uiteindelijk bultjes of blaasjes worden. Je kunt de waterpokken op je hele lichaam krijgen, ook op je gezicht of in je mond. Toch is het een relatief onschuldige kinderziekte: het gaat vanzelf weer over. Meestal zijn de klachten na tien dagen verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Twee dagen eerder
Waterpokken blijven besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. Het virus zit in het vocht dat in die blaasjes zit. Raak je een ander aan, dan kan diegene het ook krijgen. Je krijgt overigens maar één keer in je leven waterpokken: je kunt de ziekte dus niet opnieuw krijgen. In principe mag je kind wel naar de opvang of naar school als hij of zij waterpokken heeft. Het is namelijk al besmettelijk twee dagen vóórdat de klachten te zien of te merken zijn. Voelt je kind zich dus goed en fit genoeg, dan kan het geen kwaad om naar de crèche te gaan. Wel is het slim om even te bellen met jouw crèche of kinderdagverblijf en de situatie uit te leggen – de protocollen willen per bedrijf nog weleens verschillen. Maar in principe geldt dat het besmetten van andere kinderen meestal toch al is gebeurd, voordat je iets merkt aan je kind of rode vlekjes ziet.
Wat je kind wel moet overslaan is zwemles, want warm water kan de jeukende bultjes en blaasjes alleen maar erger maken. Ook kunnen de wondjes van de bultjes gaan ontsteken nadat je in een zwembad bent geweest. Wat kan helpen tegen waterpokken is zinkzalf: dit vermindert de jeuk. En verder is het even geduld hebben: het is na een paar dagen weer helemaal weg. Bel wel altijd de huisarts als je kind jonger is dan drie maanden en waterpokken krijgt, als de koorts niet weggaat of als je kind steeds zieker en suffer wordt.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]