Het moment dat je peuter afscheid moet nemen van zijn of haar geliefde speen, kan een flinke uitdaging zijn. Deze zeven manieren kunnen het moment makkelijker maken zonder te veel tranen.
Lees verder onder de advertentie
Sommige kinderen geven de speen zonder morren op, terwijl anderen vastberaden blijven zuigen. Welke aanpak je ook kiest, het belangrijkste is om geduldig te blijven en je kind stap voor stap te begeleiden. Ieder kind doet het op zijn eigen tempo en het afscheid van de speen hoeft echt geen tranendal te worden. Met een beetje creativiteit maak je er samen een mooie overgang van.
Lees verder onder de advertentie
7 manieren op te stoppen met de speen
1. De speenfee
Net als bij het wisselen van de melktanden, kun je het afscheid van de speen ook magisch maken. Introduceer de ‘speenfee’ die, wanneer je kind de speen onder zijn kussen legt, deze ’s nachts komt ophalen. In ruil daarvoor laat ze een klein cadeautje of een briefje achter om je kind te bedanken. Dit maakt het afscheid van de speen leuker en je kind heeft iets om naar uit te kijken.
Lees verder onder de advertentie
2. Ruilen in de winkel
Maak van het afscheid een leuke uitstap door naar een speelgoedwinkel te gaan. Dit kan een speciaal moment zijn waar je kind zijn speen kan inleveren voor iets nieuws, zoals een knuffel of boekje. Je kunt zelfs samen een mooie doos versieren om de speentjes in te doen voordat ze ‘geruild’ worden voor hun nieuwe schat.
Lees verder onder de advertentie
3. Plant de speen
Laat het afscheid van de speen uitbloeien tot iets moois, letterlijk. Begraaf de speen samen in een pot met aarde en verzorg het door water te geven, zodat er een verrassing uit kan groeien. Op deze manier zorg je voor afleiding om de speen te vergeten en je kind kan uitkijken naar een beloning. Extra leuk om na een tijdje te ontdekken dat er ‘plotseling’ lolly’s in de achtertuin groeien.
Maak gebruik van de sinterklaasperiode. Leg je kind uit dat hij of zij nu groot genoeg is om te slapen zonder fopspeen en Sinterklaas de speentjes verzamelt om ze te geven aan andere baby’s. Stop samen de speen in de schoen van je kind – zoals Chantal Janzen deed – of geef de speen aan Sint en zijn Pieten tijdens de intocht.
Lees verder onder de advertentie
6. Op de post
Verzin een verhaal waarin de speen naar andere kinderen of baby’s moet die hem harder nodig hebben. Je kunt de fopspeen samen in een enveloppe doen en naar een brievenbus brengen. Dit geeft je kind het gevoel dat hij iets goeds doet. Schrijf desnoods het adres van vrienden of familie op de enveloppe, zodat de post bij bekenden terecht komt en jij ongezien de kans hebt om de speen echt te laten verdwijnen.
Lees verder onder de advertentie
7. De grote knip
Een praktische aanpak: begin met een klein gaatje in de speen te knippen. Dit zorgt ervoor dat het minder fijn zuigt, waardoor je kind er zelf op een gegeven moment minder interesse in krijgt. Elke paar dagen knip je een klein stukje verder, totdat de fopspeen op den duur ‘kapot’ is. Dan is het tijd om hem weg te doen. Grote kans dat dit je kind minder verdriet doet dan in één keer afscheid nemen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag