Stoppen met de speen: 7 creatieve manieren om er afscheid van te nemen

20.09.2024 17:00
Manieren om afscheid te nemen van de speen Beeld: Pexels

Het moment dat je peuter afscheid moet nemen van zijn of haar geliefde speen, kan een flinke uitdaging zijn. Deze zeven manieren kunnen het moment makkelijker maken zonder te veel tranen.

Sommige kinderen geven de speen zonder morren op, terwijl anderen vastberaden blijven zuigen. Welke aanpak je ook kiest, het belangrijkste is om geduldig te blijven en je kind stap voor stap te begeleiden. Ieder kind doet het op zijn eigen tempo en het afscheid van de speen hoeft echt geen tranendal te worden. Met een beetje creativiteit maak je er samen een mooie overgang van.

7 manieren op te stoppen met de speen

1. De speenfee

Net als bij het wisselen van de melktanden, kun je het afscheid van de speen ook magisch maken. Introduceer de ‘speenfee’ die, wanneer je kind de speen onder zijn kussen legt, deze ’s nachts komt ophalen. In ruil daarvoor laat ze een klein cadeautje of een briefje achter om je kind te bedanken. Dit maakt het afscheid van de speen leuker en je kind heeft iets om naar uit te kijken.

2. Ruilen in de winkel

Maak van het afscheid een leuke uitstap door naar een speelgoedwinkel te gaan. Dit kan een speciaal moment zijn waar je kind zijn speen kan inleveren voor iets nieuws, zoals een knuffel of boekje. Je kunt zelfs samen een mooie doos versieren om de speentjes in te doen voordat ze ‘geruild’ worden voor hun nieuwe schat.

3. Plant de speen

Laat het afscheid van de speen uitbloeien tot iets moois, letterlijk. Begraaf de speen samen in een pot met aarde en verzorg het door water te geven, zodat er een verrassing uit kan groeien. Op deze manier zorg je voor afleiding om de speen te vergeten en je kind kan uitkijken naar een beloning. Extra leuk om na een tijdje te ontdekken dat er ‘plotseling’ lolly’s in de achtertuin groeien.

Tekst gaat verder onder de TikTok-video

@hollandseindo

Hier dé oplossing om je peuter te laten stoppen met de speen. Hier werkt het 😻😻 wat heb jij gedaan om je peuter te laten stoppen? #kid #kidsoftiktok #momsoftiktok #baby #peuter #toddlersoftiktok #speen #stoppenmetspeen #lifesaver

♬ origineel geluid – Jaimy Flohr | UGC 🇳🇱

5. In de schoen voor Sinterklaas

Maak gebruik van de sinterklaasperiode. Leg je kind uit dat hij of zij nu groot genoeg is om te slapen zonder fopspeen en Sinterklaas de speentjes verzamelt om ze te geven aan andere baby’s. Stop samen de speen in de schoen van je kind – zoals Chantal Janzen deed – of geef de speen aan Sint en zijn Pieten tijdens de intocht.

6. Op de post

Verzin een verhaal waarin de speen naar andere kinderen of baby’s moet die hem harder nodig hebben. Je kunt de fopspeen samen in een enveloppe doen en naar een brievenbus brengen. Dit geeft je kind het gevoel dat hij iets goeds doet. Schrijf desnoods het adres van vrienden of familie op de enveloppe, zodat de post bij bekenden terecht komt en jij ongezien de kans hebt om de speen echt te laten verdwijnen.

7. De grote knip

Een praktische aanpak: begin met een klein gaatje in de speen te knippen. Dit zorgt ervoor dat het minder fijn zuigt, waardoor je kind er zelf op een gegeven moment minder interesse in krijgt. Elke paar dagen knip je een klein stukje verder, totdat de fopspeen op den duur ‘kapot’ is. Dan is het tijd om hem weg te doen. Grote kans dat dit je kind minder verdriet doet dan in één keer afscheid nemen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.