Heb je het idee dat je kind minder goed ziet? Laat dan de gezondheid en sterkte van zijn ogen eens checken bij de opticien. Wij leggen je uit wat er dan precies gebeurt.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind nog erg jong is, worden zijn ogen gecontroleerd tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Grote kans dat alles in orde is, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je kind problemen met zijn zicht krijgt als hij wat ouder wordt. Dat merk je bijvoorbeeld als je kind een boek of tablet heel dicht bij zijn gezicht houdt of hij jou bijvoorbeeld niet ziet zwaaien van een flinke afstand. Hoofdpijn kan ook een teken zijn dat je kind niet goed meer ziet.
Lees verder onder de advertentie
Het is verstandig om de ogen van je kind tijdig te laten controleren. Want des te langer je kind met een slecht oog rondloopt, des te luier wordt het andere oog, dat zijn zicht compenseert.
Orthopist of opticien?
Meestal worden kinderen tot een jaar of acht gecontroleerd door een orthopist. Dat is iemand die gespecialiseerd is in het onderzoek van het gezichtsvermogen van jonge kinderen. Vanaf 12 jaar gaan kinderen naar een opticien voor onderzoek.
Een oogmeting kan aantonen of er sprake is van een oogafwijking. Je kind krijgt dan een aantal druppels toegediend in zijn ogen – die doen geen pijn, maar het kan een beetje kriebelen – om ervoor te zorgen dat de pupillen groter worden. Zo kunnen de ogen van je kind goed bekeken worden. Het kan zijn dat je kind de uren daarna wat minder goed ziet en moeite heeft met fel licht (laat ‘m een zonnebril dragen), maar die klachten verdwijnen vanzelf weer.
Bij de orthoptist of opticien moet je kind ook een ogentest doen. Van een afstand moet hij dan kijken naar letters en vormen en aangeven wat hij precies zit. Deze test gaat per oog: wat kan je kind scherp zien met rechts, wat met links?
Lees verder onder de advertentie
Bijziend of verziend
Uit de ogentest kan blijken dat je kind verziend is. Dat betekent dat hij prima in de verte kan kijken, maar moeite heeft om dingen dichtbij scherp te zien. Dat kan lastig zijn met lezen bijvoorbeeld. Meestal zijn kinderen die jonger zijn dan 6 jaar verziend. Is dit bij jouw kind het geval, dan krijgt hij een bril met vergrotende glazen: een plus-sterkte.
Bij oudere kinderen gaat het vaak om bijziendheid. Een boek lezen is dan geen probleem, maar het schoolbord bekijken of iets anders in de verte, gaat een stuk lastiger. Is je kind bijziend, dan krijgt hij een bril met verkleinende glazen: een min-sterkte.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.