Heb je het idee dat je kind minder goed ziet? Laat dan de gezondheid en sterkte van zijn ogen eens checken bij de opticien. Wij leggen je uit wat er dan precies gebeurt.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind nog erg jong is, worden zijn ogen gecontroleerd tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Grote kans dat alles in orde is, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je kind problemen met zijn zicht krijgt als hij wat ouder wordt. Dat merk je bijvoorbeeld als je kind een boek of tablet heel dicht bij zijn gezicht houdt of hij jou bijvoorbeeld niet ziet zwaaien van een flinke afstand. Hoofdpijn kan ook een teken zijn dat je kind niet goed meer ziet.
Lees verder onder de advertentie
Het is verstandig om de ogen van je kind tijdig te laten controleren. Want des te langer je kind met een slecht oog rondloopt, des te luier wordt het andere oog, dat zijn zicht compenseert.
Orthopist of opticien?
Meestal worden kinderen tot een jaar of acht gecontroleerd door een orthopist. Dat is iemand die gespecialiseerd is in het onderzoek van het gezichtsvermogen van jonge kinderen. Vanaf 12 jaar gaan kinderen naar een opticien voor onderzoek.
Een oogmeting kan aantonen of er sprake is van een oogafwijking. Je kind krijgt dan een aantal druppels toegediend in zijn ogen – die doen geen pijn, maar het kan een beetje kriebelen – om ervoor te zorgen dat de pupillen groter worden. Zo kunnen de ogen van je kind goed bekeken worden. Het kan zijn dat je kind de uren daarna wat minder goed ziet en moeite heeft met fel licht (laat ‘m een zonnebril dragen), maar die klachten verdwijnen vanzelf weer.
Bij de orthoptist of opticien moet je kind ook een ogentest doen. Van een afstand moet hij dan kijken naar letters en vormen en aangeven wat hij precies zit. Deze test gaat per oog: wat kan je kind scherp zien met rechts, wat met links?
Lees verder onder de advertentie
Bijziend of verziend
Uit de ogentest kan blijken dat je kind verziend is. Dat betekent dat hij prima in de verte kan kijken, maar moeite heeft om dingen dichtbij scherp te zien. Dat kan lastig zijn met lezen bijvoorbeeld. Meestal zijn kinderen die jonger zijn dan 6 jaar verziend. Is dit bij jouw kind het geval, dan krijgt hij een bril met vergrotende glazen: een plus-sterkte.
Bij oudere kinderen gaat het vaak om bijziendheid. Een boek lezen is dan geen probleem, maar het schoolbord bekijken of iets anders in de verte, gaat een stuk lastiger. Is je kind bijziend, dan krijgt hij een bril met verkleinende glazen: een min-sterkte.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?