Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Jongens, meisjes, verkering, seks. Over die onderwerpen werd vroeger niet gesproken bij Simone de Muñoz thuis. Nu ze moeder is, pakt ze seksuele voorlichting heel anders aan: open en eerlijk.
Als tiener was Simone gek op jongens. Het begon op haar dertiende, toen ze werd gekoppeld aan een drie jaar oudere leerling van haar school. Er gebeurde niets, maar ze vond het ontzettend spannend. Het jaar daarna werd Simone smoorverliefd op de zeventienjarige begeleider van een tenniskamp. Haar eerste relatie volgde twee jaar later. ‘Tijdens schoolvakanties vertelde ik mijn ouders dat ik naar de bibliotheek ging, maar in werkelijkheid sprak ik met mijn vriendje af’, vertelt ze. De schok was groot toen zijn moeder een doosje condooms tevoorschijn toverde. ‘Ik kon me zo’n gesprek met mijn ouders gewoon niet voorstellen. Ik herinner me niet eens een gesprek over voorbehoedsmiddelen.’
Jongens, relaties en seks: het waren vroeger verboden onderwerpen bij Simone thuis. ‘Als ik over een jongen vertelde – ook al was het gewoon een vriend – benadrukten mijn ouders meteen dat ik tot mijn 25ste niet mocht daten.’ Kwam er een seksscène voorbij in een film? ‘Dan spoelde mijn moeder de film door terwijl ze voor het scherm ging staan.’ Praten over liefde en seks was overduidelijk een taboe.
Lees ook
Op deze leeftijd begin je met seksuele voorlichting >
Dat moet anders, dacht Simone toen ze moeder werd. Met haar kinderen wil ze open en eerlijk praten over seks, want het is tenslotte de normaalste zaak van de wereld. Op het moment dat een dierbare vriendin ongepland zwanger werd, greep Simone haar moment. ‘Ik heb mijn kinderen uitgelegd wat de consequenties van seks zijn, zoals het krijgen van een baby terwijl je daar mentaal en financieel nog niet klaar voor bent.’ Ze hoopt dat haar kinderen ook in hun tienerjaren bij haar durven aankloppen voor seksuele voorlichting. ‘Wat ze ook vragen: ik zal proberen niet beschaamd, boos of lacherig reageren. Zolang zij zich maar veilig voelen.’
Bron: Scary Mommy
Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!