Mijn dochter van acht snauwt permanent tegen haar broertje van vier. Als hij haar per ongeluk aanraakt, zegt ze: “Hè, gatver”, en ze weigert hem ’s avonds ook een kusje te geven voor het slapengaan. Mijn zoon denkt daardoor dat hij vies is. Ook heeft ze een grote mond tegen mij. Ik kan haar soms niet uitstaan vanwege dit gedrag. Wat moet ik doen?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Het lijkt er op dat uw dochter groen ziet van jaloezie op haar schattige kleuterbroertje. Net als de dochter van tante Do, ooit. Alix schaamt zich nu als ze oude familiefilmpjes ziet waarop zij kleine Bruno vooral van de bank duwde, hem kneep en hem in zijn rollertje wegduwde naar zijn kamer. Onder de kreet: “Alix ook!”
Lees verder onder de advertentie
Macht in de kinderrij
Hier wordt de oudste strijd ter wereld uitgevochten: die om de macht in de kinderrij. Voorlopig delft uw dochter het onderspit. En dat is zuur. Denk uzelf in dat uw man na jaren opeens een tweede vrouw zou nemen. En dan van u eist dat u dat leuk vindt en aardig tegen haar doet. U zou waarschijnlijk pijlsnel opstappen. Maar uw dochter kan niet weg, dus gaat ze haar rivaal aanpakken. Zo kan ze zich afreageren, en bent u even exclusief met haar bezig.
In plaats van u te ergeren aan uw dochter, kunt u haar beter de onverdeelde aandacht geven die u haar gaf tot haar vierde. Ga zo vaak mogelijk iets leuks met haar doen. Helemaal alleen met haar. Ze mag zelf kiezen wat ze wil. Naar een pretpark? Shoppen? Naar het pannenkoekenhuis? Schenk zo weinig mogelijk aandacht aan haar negatieve gedrag, zolang er geen bloed vloeit. En sla toe als ze ook maar een seconde lief is voor haar broertje. Dan prijst u haar de hemel in.
Lees verder onder de advertentie
Haar weerzin tegen haar broertje zal slinken en slinken. Met stroop vangt u meer vliegen dan met azijn. Alix is inmiddels gek op haar kleine – inmiddels grote, hij torent hoog boven haar uit – broertje. Knoop dat in uw oren en alles komt goed.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.